Som følge af for højt smittetryk i dele af Spanien røg hele landet torsdag på den orange liste hos Udenrigsministeriet. Den beslutning er Den Spanske Stats Turistbureau ikke enig i.
(Artiklen er opdateret med de danske ankomsttal til Spanien i 2019)
Orange i de danske rejsevejledninger betyder, at alle ikke-nødvendige rejser frarådes. Og det blev torsdag tilfældet for hele Spanien, selv om der er stor forskel på smittetrykket mellem de spanske regioner.
Men Udenrigsministeriet i København siger, at det er for ”administrativt tungt” at udarbejde regionale rejsevejledninger for eksempelvis Spanien, hvilket møder kritik fra blandt andet rejsebranchen og flere partier på Christiansborg.
Den Spanske Stats Turistbureau i København – Oficina Española de Turismo de Copenhague – udsendt fredag eftermiddag sin reaktion på den orange danske rejsevejledning for Spanien.
Her i hedder det blandt andet: ”Efter Spanien er skiftet fra gul til orange i følge Udenrigsministeriets sidste evaluering, vil Den Spanske Stats Turistbureau i København informere om de forholdsregler og initiativer der tages fra de spanske myndigheder, for at kontrollere udviklingen af smitte med Covid-19 i hele Spanien, for at garantere sundhed og sikkerhed til alle turister.”
Sundhedsforsikring til turister
Det spanske turistkontor forsikrer, at landets forholdsregler og initiativerne ”er dybt gennemgået og overgår handlingsprotokoller fra andre nabolande, for netop at sikre omgivelserne for turisterne.”
Der er blandt andet obligatorisk brug af mundbind i offentlig transport samt udendørs, hvor der er mange mennesker.
Ud over de landsdækkende tiltag, har de spanske regioners myndigheder taget yderlige forholdsregler. Det seneste initiativ fra De Kanariske Øer er en specifik sundhedsforsikring til turister, der ikke har smitte med Covid-19 ved ankomsten til øgruppen.
Forsikringen dækker alle sundhedsmæssige og hjemsendelsesomkostninger i tilfælde af en mulig påkrævet karantæne på De Kanariske Øer. Dette er et ekstra tiltag med henblik på at forøge tilliden til de rejsende, idet De Kanariske Øer er den region i Spanien med det laveste smittetal; gennemsnit af de to sidste uger 4,01 per 100.000 indbyggere, oplyser de spanske turistmyndigheder.
Enig med DRF og RID
”Vi er helt enige med den danske rejsesektors organisationers udtalelser (RID, Rejsearrangører i Danmark – charterselskabernes brancheforening, og Danmarks Rejsebureau Forening) omkring fordelen ved, at man bør tage hensyn til regionerne.
Dette ville give mulighed for at overholde forsigtighedsprincipper med hensyn til sundheds- og sikkerhedsforhold sammen med udbud af rejser til sikre regioner med et lavt smittetryk, heddet det fra Den Spanske Stats Turistbureau i København.
Under normale år er Norden fjerdestørste udenlandske marked for ankomster af turister, ferie- som forretningsrejsende – til Spanien. Norden overgås kun af Storbritannien, Frankrig og Tyskland – der alle hver især har mange flere indbyggere end der er i Norden.
Færre danske besøgte Spanien i 2019
Sidste år var der 1,2 millioner danske ankomster til Spanien, et fald på 13 procent i forhold til 2018. 1,1 millioner danskere ankom til landet med fly. 454.000 var på charterrejser, resten havde selv arrangeret rejsen, viser tal fra Den Spanske Stats Turistbureau. I alt brugte danskerne sidste år 1,6 milliarder euro i Spanien.
742.000 af danskerne i Spanien havde mellem fire og syv overnatninger, herefter fulgte ophold på otte til 15 nætter, i alt 226.000 danske overnatninger, mens tredjepladsen var ophold på mellem to og tre nætter, i alt 155.000 danskere havde den periode i landet.
De tre mest besøgte regioner var sidste år De Kanariske Øer med 312.000 danske ankomster (et fald på 21,8 procent i forhold til 2018), Andalusien med blandt andet Malaga havde 301.000 (minus 19 procent), mens der var 201.000 danske ankomster til De Baleariske Øer med for eksempel Mallorca og Ibiza, det var 11,1 procent færre end i 2018.
Årsagen til det store fald af danske ankomster til Spanien, navnlig indenfor charterområdet, skal primært findes langt væk fra Spanien. For populære charterdestinationer som ikke mindst Tyrkiet, men også Egypten og Tunesien, har i de seneste år haft store problemer med blandt andet politiske uroligheder og terrorangreb.
Derfor har mange charterarrangører i stedet tilbudt mange flere rejser til eksempelvis Spanien. Men efter Tyrkiet, Egypten og Tunesien atter er blevet mere stabile, vendte også chartergæsterne tilbage sidste år – på bekostning af blandt andet Spanien.
Liste over EU-landenes smittetryk
Et af kriterierne i Udenrigsministeriets rejsevejledninger for at erklære et EU/Schengen-land for ‘åbent’ er, at landet har under 20 smittede per 100.000 indbyggere de seneste syv dage.
Her er torsdagens tabel fra Statens Serum Institut, SSI, der blandt andet viser, at Spanien har et smittetryk på næsten 40 per 100.000 indbyggere; klik her
Relaterede artikler:
Udenrigsministeriet lukker atter for Spanien