De tre rejsebureauer i Thomas Cook Northern Europe, Spies i Danmark, Ving i Sverige og Norge samt Tjäreborg i Finland er ikke konkurs – selv om deres moderselskab, Thomas Cook natten til mandag krakkede. Pressefoto: Thomas Cook.

Spies: Vi er ikke konkurs – men stopper indtil videre salg af rejser

Danmarks største charterrejsebureau er ikke ramt af konkursen i det britiske moderselskab Thomas Cook. Men Spies stopper foreløbig salg af alle rejser. Rejsegarantifonden holder øje med Spies.

”Spies er ikke gået konkurs. De, som er gået konkurs, er vores moderselskab, Thomas Cook Group i UK. De øvrige selskaber er ikke konkurs – herunder Spies i Danmark, Ving i Sverige og Norge samt Tjäreborg i Finland.”

Administrerende direktør for Spies i Danmark, Jan Vendelbo: ”Spies er ikke konkurs, men har indtil videre indstillet salget af alle rejser.” PR-foto.

Det siger administrerende direktør for Spies i Danmark, Jan Vendelbo, til STANDBY.dk og tilføjer:

”Det, som er vores store problem lige nu, er, at vi ikke kan flyve med vores flyselskab, Thomas Cook Airlines.”

Spies er en del af Thomas Cook Northern Europe-familien; omkring 95 procent af deres gæster flyver med Thomas Cook Airlines Scandinavia, TCAS. 20 procent af TCAS’ passagerer kommer fra Spies i Danmark, 45 procent fra Ving i Sverige og 25 procent fra Ving i Norge, mens de resterende er fra finske Tjäereborg.

Herudover flyver TCAS blandt andet charterserier for Apollo Rejser, Club La Santa og TUI. Club La Santa skrev mandag formiddag til sine gæster:

”I forbindelse med konkursen hos Thomas Cook, arbejder vi på højtryk på en løsning for alle gæster, der skulle have været afsted fra Kastrup til Club La Santa med Thomas Cook. Vi henstiller til at man ikke ringer til os – så snart der er en løsning, får alle berørte gæster direkte besked fra os,” lyder det fra Club La Santa.

Over 1.400 danske Spies-gæster ramt i dag
Spies i Danmark har 90 medarbejdere. Spies-direktør Jan Vendelbo siger til STANDBY.dk:

”Vi er ramt, da flyene i Thomas Cook Airlines Scandinavia hører hjemme i det engelske selskab, Thomas Cook Airlines, der er gået konkurs. Så det problem skal løses så hurtigt som muligt. Vi kigger på alle muligheder og prøver at få et overblik, men dagen i dag er jo helt ekstremt,” siger Jan Vendelbo.

Spies har derfor i dag aflyst alle flyvninger. I dag skulle 666 passagerer være fløjet ud med Thomas Cook Airlines Scandinavia til Cypern, Parga i Grækenland og Madeira – flyene skulle have haft 793 Spies-gæster med hjem i dag til København, Billund og Aalborg. En flyvning i dag fra Aalborg til Cypern klokken 17.45 med Jet Time, JTG483, er aflyst. Flyet sendes til Cypern for at hente gæsterne hjem, som planlagt.

Hvad gør I nu og de kommende dage?

”Vi forsøger at få overblik, dette var noget der skete klokken 03 i nat dansk, hvor konkursen hos Thomas Cook blev officiel.

Vi har arbejdet med dette hele weekenden, der var jo forskellige scenarier og forhandlinger i London om at få en aftale på plads. Men det lykkedes ikke,” siger Jan Vendelbo.

Stopper alt salg i dag
Jan Vendelbo siger: ”Vi har valgt at stoppe alt salg i dag, også med rutefly – som cirka 20 procent af vores gæster rejser med.

I Norden er vi (Spies, Ving og Tjäreborg, red) jo en vældig solvent rejsearrangør og har likviditet. Vi har penge i Norden, men skal i gang med at sælge rejser igen.

Men vi er nødt til at få vores flyvemaskiner op og flyve. Det arbejder vi febrilsk på at finde en løsning på.

Vi booker ikke nye ind, men de, der skal afsted med Spies med rutefly – for eksempel SAS, Norwegian, British Airways, Thai Airways og så videre – de kommer afsted.”

Hvad med hoteller, hvor jeres gæster med pakkerejser med rutefly skal bo på… Har I forhåndsbetalt for disse hoteller – eller har I kredit, så I betaler senere?

”Det er lidt forskelligt, men de fleste hoteller er forudbetalt. Og vores chartergæster på destinationerne får direkte besked, men bliver selvfølgelig ikke smidt ud af deres hoteller.”

Hvilke informationer har du om kommende købere af den sunde og overskudsgivende del af Thomas Cook-koncernen, guldægget Thomas Cook Northern Europe med Spies, Ving og Tjäreborg?

”Det kan jeg ikke udtale mig om, men der har været flere interessenter, det er officielt,” siger Jan Vendelbo.

Rejsegarantifonden holder øje med Spies
På Rejsegarantifondens hjemmeside står der mandag formiddag:

“Spies A/S er på nuværende tidspunkt ikke gået konkurs, men undersøger, om driften kan blive videreført. Rejsegarantifonden er derfor ikke trådt ind i sagen. 

Vi opfordrer kunderne til at holde sig underrettet på Spies hjemmeside (www.spies.dk), som løbende bliver opdateret,” skriver Rejsegarantifonden.

Danmarks bedste indtjenende rejsebureau
I en kommentar til konkursen i Thomas Cook-gruppen, siger rejsebrancheanalytiker Ole Egholm fra Dansk Brancheanalyse til STANDBY.dk:

”Spies’ seneste årsregnskab viser blandt andet, at de har lånt 443 millioner kroner ud til Thomas Cook i England.

Men selve Spies er Danmarkshistoriens mest profitable og velindtjenende rejsebureau. I sidste regnskabsår havde Spies i Danmark et overskud på 60,5 millioner kroner – og de seneste ti år har Spies samlet tjent 394 millioner kroner i Danmark. Hér er de også største skatteindbetaler blandt rejsebureauerne, de betalte 91 millioner kroner i skat i 2017,” siger Ole Egholm og tilføjer:

”Spies i Danmark er på alle måder fantastisk veldrevet – men det er super ringe, at de engelske ejere ikke for længst har fra solgt Thomas Cook Northern Europe med blandt andet Spies.”

Relaterede artikler:

Thomas Cook-konkurs: Konkurrenter kigger efter flere pladser

Thomas Cook er kollapset

Medie: Spies nu i spil til frasalg fra Thomas Cook