LUFTFART: Verdens flyselskaber havde sidste år 11.000 hændelser med uregerlige flypassagerer, en stigning på 17 pct. fra 2015, oplyser IATA. SAS har netop sat endnu en passager på liste over uønskede rejsende.
De ustyrlige flypassagerer omfatter bl.a. rejsende, der ikke under flyvningen kan styre indtaget af alkohol, seksuelt eller verbalt forulemper kabinepersonalet, ikke vil lukke deres pc eller bruge sikkerhedsbæltet.
”Vi ser en stigning i uacceptabel voldsom og aggressiv adfærd,” siger Fredrik Henriksson, pressetalsmand fra SAS til det svenske svar på Ritzau, TT.
Ifølge BBC oplyste International Air Transport Association, at antallet af uregerlige passagerer sidste år steg 17 pct. i forhold til 2014. I alt blev der rapporteret 10.854 hændelser med uregerlige passagerer.
IATA har 265 medlemmer blandt flyselskaber verden over – ca. 40 pct. af disse måtte de seneste 12 måneder omdirigere en flyvning som følge af uregerlige rejsende.
SAS satte sidste måned en 50-årig mand fra Litauen, der fik 30 dages ubetinget fængsel for bombetrussel mod SAS-fly til København, på listen over uønskede passagerer.
”Sikkerhed er vores vigtigste prioritet, og en bombetrussel tager vi meget alvorligt. Derfor ønsker vi ikke passageren på vores fly fremover,” sagde SAS pressechef i Danmark, Mariam Skovfoged, til standby.dk
Udtalelsen kommer efter den 50-årige mand forleden i Københavns Byret fik 30 dages ubetinget fængsel for at true med at bombe SAS.
Hændelsen skete i august på et SAS-fly fra Shanghai til København. Manden blev meget beruset under flyvningen, og da kabinebesætningen satte proppen i, kom han angiveligt med truslen om at bombe SAS.
Mariam Skovfoged vil ikke oplyse, om SAS har en liste over uønskede passagerer, men siger: ”I flybranchen har vi fælles interesse i, at der ikke kommer folk ombord, som kan være til fare for sikkerheden. Derfor har vi en god dialog med andre flyselskaber.”
Også danske flyselskaber kender til uregerlige passagerer. Der kan sikkerhedslandes for at sætte en sådan af – eller flyselskabet kan nægte at tage vedkommende med på hjemturen.
Sidste år var der på verdensplan 7,2 milliarder flypassagerer – med så mange skal det selvfølgelig gå galt for nogle.
Kabinebesætninger er trænet i at håndtere uregerlige passagerer, men i meget grelle tilfælde kan flyets kaptajn vurdere, at den berusede passager er til fare for medpassagerer og besætningen – og sikkerhedslande for at overgive passageren til politiet.
Problemet er også kendt af danske flyselskaber, viste rundringning, standby.dk foretog sidste måned.
Pressechef i Nordens største charterflyselskab, Thomas Cook Airlines, Torben Andersen, sagde: ”Vi har ca. 1,3 mio. passagerer om året, men der er nogle ganske få, der ikke kan styre sig. Bliver de f.eks. voldelige ombord, kan vi meddele dem, at de ikke kommer med os hjem. Det sker et par gange om året.”
Samme melding kom fra Birthe Madsen, chef for Business Development & Organization i Danmarks største flyselskab, Jet Time. Hun sagde sidste måned til standby.dk: ”Når vi, ganske sjældent, har uregerlige passagerer, vurderer flyets kaptajn, hvor grelt det har været og skriver rapport til Jet Times sikkerhedsansvarlige. Har der f.eks. været en truende adfærd fra passageren, kan vi oplyse, at vi ikke ønsker at flyve personen hjem. Vi har få tilfælde af meget uregerlige passagerer om året.”