Portugal er nu også orange i de danske rejsevejledninger. Tallene er for høje for det portugisiske fastland, men Madeira, billedet, har smittetal under de, der udløser orange i rejsevejledningerne. Arkivpressefoto: Portugals Turistråd.

Stadig ikke regionale rejsevejledninger fra UM

Det blev heller ikke i denne uge, at Udenrigsministeriet tilbyder de meget efterlyste regionale rejsevejledninger. Fem lande bliver orange, men miniputstat vender tilbage til det gule.

Udenrigsministeriet opdaterede torsdag sine ugentlige rejsevejledningerne for lande inden for EU/Schengen og Storbritannien på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut.

Der er stadig ikke regionale rejsevejledninger indenfor Europa, som rejsebranchen ellers har efterlyst i lang tid.

I denne uge tilføjede Udenrigsministeriet fem lande til listen over lande, hvortil alle ikke-nødvendige rejser frarådes på grund af et for højt antal smittede: Holland (36,8), Portugal (32,0), Schweiz (30,7), Ungarn (35,8) og Østrig (36,5).

Tallene fra SSI viser, at landene er over kriteriet om et nationalt smittetal på under 30 pr. 100.000 indbyggere pr. uge.

Kun åbent til omkring ti lande i Europa
Inden for EU/Schengenlandene og Storbritannien fraråder Udenrigsministeriet i øjeblikket alle ikke-nødvendige rejser (orange) til Andorra, Belgien, Frankrig, Holland, Kroatien, Luxembourg, Malta, Monaco, Portugal, Rumænien, Schweiz, Spanien, Tjekkiet, Ungarn og Østrig på grund af smittetallene.

Derimod fjernes San Marino fra listen og ændres til gul (vær ekstra forsigtig) på grund af et faldende smittetal.

Rejserestriktioner til en række lande
Som følge af andre landes indrejserestriktioner over for rejsende fra Danmark, fraråder Udenrigsministeriet alle ikke-nødvendige rejser pt. til Estland, Finland, Irland, Island, Letland, Litauen og Slovenien.

Belgien, Holland og Ungarn er i orange på grund af både højt smittetal og indrejserestriktioner over for rejsende fra Danmark.

Norge strammer for Danmark
Norge ventes fra lørdag d. 19 september at tilføje regionerne Nordjylland og Sjælland til listen over regioner, hvor der er krav om 10 dages indrejsekarantæne for rejsende fra Danmark. Dermed omfatter karantænereglerne hele Danmark og Færøerne, men ikke Grønland. Norge forbliver som gul (vær ekstra forsigtig), da det fortsat er muligt at afholde ferie i Norge, hvis man opholder sig på et passende karantænested.

Ifølge modellen for rejsevejledninger for EU- og Schengenlande opfordres man til at lade sig teste efter hjemkomst, hvis man er på rejse i en region, hvor smittetallet stiger til 50 eller flere nye smittede per 100.000 indbyggere per uge.

Gælder ikke erhvervsrejser
Udenrigsministeriets rejsevejledninger er primært rettet mod danske turistrejsende. Erhvervsrejser er ofte nødvendige rejser, og erhvervsrejsende kan i så fald godt rejse til et land, som er orange.

Det er op til den enkelte virksomhed og medarbejder at vurdere, om en erhvervsrejse er en nødvendig rejse, skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Intet nyt om rejser til lande udenfor Europa
Udenrigsministeriets rejsevejledninger for tredjelande opdateres på baggrund af EU’s liste over lande uden for EU- og Schengen-området, som det kan overvejes at åbne for, fordi de lever op til fastsatte COVID-19 kriterier for indrejse til EU. EU’s landeliste opdateres hver 14. dag.

Resultatet af EU’s seneste gennemgang har ikke medført ændringer og der er således hverken tilføjet eller fjernet lande på listen. EU’s liste omfatter følgende lande: Australien, Canada, Georgien, Japan, Kina, New Zealand, Rwanda, Sydkorea, Thailand, Tunesien og Uruguay, skriver Udenrigsministeriet.

Alle Udenrigsministeriets rejsevejledninger for landene på EU’s liste er – bortset fra Tunesien – dog fortsat orange som følge af landenes indrejserestriktioner.

Relaterede artikler:

Tre EU-lande kan blive orange i rejsevejledninger

Dansk rejsebureau sender gruppe til orange land

EU ønsker ens rejsevejledninger