Østrig er en af danskernes favoritdestinationer, sommer og navnlig vinter. Østrig har i øjeblikket for høje smittetal. Arkivpressefoto via Østrigs Turistbureau, Herbert Raffalt.

Tre EU-lande kan blive orange i rejsevejledninger

Holland, Portugal og Østrig har nu så høje smittetal, at de formentlig bliver orange når UM torsdag opdaterer rejevejledningerne. UM øger info om erhvervsrejser, der ikke dækkes af vejledningerne.

Hver torsdag eftermiddag udsender Udenrigsministeriet sine ugentlige rejsevejledningerne for lande inden for EU/Schengen og Storbritannien på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut.

SSI får blandt andet sine data fra EU-agenturet ECDC, European Centre for Disease Prevention and Control.

Grænsen for smittetallene er 30 indenfor den sidste uge per 100.000 indbyggere.

Tallene fra ECDC viser i dag, at smittetallene de seneste to uger for Holland, Portugal og Østrig er 73,6 for Holland, 64,1 for Portugal og 71,1 for Østrig.

Holland meddelte tirsdag, skriver Udenrigsministeriet, at de hollandske myndigheder nu anbefaler ti dages karantæne for indrejsende fra København og omegn samt Odense. Transit- og erhvervsrejsende er undtaget.

Særlige regler for erhvervsrejsende
Når et land bliver orange i de danske rejsevejledninger, betyder det, at Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige turistrejser til landet.

Dette gælder dog ikke erhvervsrejser. Udenrigsministeriet har efter ønske fra blandt andet Danmarks Rejsebureau Forening og de danske erhvervsrejsebureauer på forsiden af Udenrigsministeriets hjemmeside nu information om erhvervsrejser kontra rejsevejledningerne. Her står blandt andet:

”Hvis en virksomhed vurderer, at en erhvervsrejse er nødvendig, vil der ikke være noget til hinder for at gennemføre rejsen, selv om Udenrigsministeriet måske fraråder ikke-nødvendige rejser til det pågældende land. Tværtimod understøtter Udenrigsministeriet aktivt erhvervsrejser med rådgivning og assistance.”

Matematisk umuligt
Portugals nordiske turistchef, Stig Sommerfeldt Kaspersen, siger til STANDBY.dk, at han og det portugisiske turistråd har forudset, at Portugal torsdag bliver orange i de danske rejsevejledninger.

”Jeg følger naturligvis ECDC-tallene hver dag. Vi har siden i mandags vidst, at det er matematisk umuligt at undgå, at Portugal desværre bliver orange. Vi er over de tilladte 30 og så falder hammeren. Det er en stor skam for portugiserne er super konsekvente om bekæmpelsen af coronaen og går rundt med mundbind også udenfor, for eksempel her i Lissabon,” siger Stig Kaspersen på telefonen fra den portugisiske hovedstad.

Den portugisiske turistchef håber der snarest kommer regionale rejsevejledninger fra Udenrigsministeriet i København. Det ville være en stor hjælp for Madeira Islands (Madeira og Porto Santo) samt Azorerne, begge de portugisiske øgrupper har meget lave smittetal sammenlignet med Portugal på det europæiske fastland.

Alene til Madeira er der årligt over 50.000 danske ankomster om året, navnlig om vinteren.

Østrig reagerer med yderligere foranstaltninger
Til STANDBY.dk siger Norbert Lerch, turistchef for Østrigs Turistbureau i Danmark:

”Efter den nødvendige nedlukning her i foråret, kom Østrig relativt godt igennem sommeren med en stabil corona-situation til følge. Østrig reagerer på de nu stigende antal nye infektioner med yderligere foranstaltninger og overvejer hele tiden nye måder, hvordan corona-situationen kan takles.”

Østrigs turistchef siger, at siden mandag i denne uge har Østrig genindført, at man skal bære mundbind i offentlige indendørs områder, for eksempel i detailhandel, på togstationer, museer og så videre. Der har hele tiden været krav om brug af mundbind i offentlig transport, inklusiv lifte.

”Ud over disse foranstaltninger, der dækker hele Østrig, kan der træffes yderligere foranstaltninger regionalt, hvis det er nødvendigt,” siger Norbert Lerch og tilføjer:

”Østrig beviste i sommer, at ansvarlig turisme er mulig under de rette forhold. Et godt initiativ er for eksempel det frivillige testprogram for ansatte i turismen. Vi arbejder i øjeblikket på at færdiggøre et omfattende sikkerhedskoncept for den kommende vintersæson.

Tiden indtil en vaccination er tilgængelig, vil være en udfordring. De kommende måneder vil være usikre og ustabile, men Østrig vil fortsat gøre alt for at klare denne udfordring så godt som muligt,” siger turistchefen.

Relaterede artikler:

Nu fraråder Danmark rejser til 19 europæiske lande

EU ønsker ens rejsevejledninger

Portugal: Fejl at vi trak sorteper