Holder tallene i ny undersøgelse, vil danskerne næste sommer feriere meget - både i og uden for Danmark. Arkivfoto: Henrik Baumgarten.

Stigende dansk rejselyst i og uden for Danmark

Ny undersøgelse fra Dansk Erhverv viser, at næste år er antallet af danskere, der vil holde ferie uden for eller i Danmark, større end i 2019. ”Økonomisk usikkerhed er den store joker,” hedder det.

Dansk Erhverv spurgte i september via analyseinstituttet Norstat et repræsentativt udvalg af danskere, om det er ”overvejende sandsynligt” eller ”meget sandsynligt,” at de vil holde en del af deres sommerferie i udlandet i 2021.

Svarene viser, at 47 procent af danskerne, svarende til 2,8 millioner, forventer at holde sommerferie i udlandet næste år. I 2019, året før coronakrisen, var det samme tal 41 procent – mens det i år, ifølge undersøgelsen, var 36 procent.

Men samtidig ser danskernes udlængsel ikke til at gå ud over lysten til at holde sommerferie i Danmark, lyder det fra Dansk Erhverv. I år holdt 72 procent af danskerne en del af deres sommerferie inden for landets grænser. Det er på niveau med før pandemien, i 2019 var tallet 69 procent.

Og spurgt om deres planer for sommerferien næste år, vil 4,4 millioner af danskerne, 75 procent, holde en del af deres sommerferie i Danmark, viser tallene fra Dansk Erhverv.

Økonomisk usikkerhed er den store joker
Hvis danskernes realiserer deres forventninger, kan sommeren 2023 blive lige så god som i 2019 for dansk turisme, hvis ikke lidt bedre, vurderes det.

Men ”økonomisk usikkerhed er den store joker,” påpeger Dansk Erhverv. Forbrugertilliden har set et voldsomt fald i løbet af i år. Prisstigninger på fødevarer og energi har i løbet af året kunnet mærkes i de fleste danske husholdninger.

Det store spørgsmål bliver i hvor høj grad danskernes sommerferieplaner vil blive påvirket af den økonomiske usikkerhed. Undersøgelsen dokumenterer, at danskerne har en god appetit på sommerferie, skriver Dansk Erhverv og tilføjer:

”De godt to år med mere begrænsede rejsemuligheder under coronapandemien, kan være med til at sikre, at sommerferien prioriteres i danskernes husholdningsbudgetter. For virksomhederne er dette helt nødvendigt. Oplevelsesvirksomhederne mangler polstring efter magre coronaår.”

Dansk Erhverv opfordrer den kommende nye regering til at se på rammebetingelser – blandt andet momsafløfning for restauranter og implementering af rumvarmeafgiftslempelsen-  og til at prioritere markedsføring af Danmark.

 

Relaterede artikler:

”Rejsebranchen kan rammes af den perfekte storm”

Millioner af danskere på sommerferie i udlandet

Inflation og stigende priser reducerer ferieplaner