Ivalo Lufthavn i finsk Lapland. (Foto: Finavia | PR)

Stigning på 10 procent i juleflyvninger med turister

I det seneste årti har Finavia investeret 744 millioner kroner i bedre forhold i lufthavnene i finsk Lapland, og omkring jul i år forventes 10 procent flere flyvninger til regionen i forhold til i 2021.

Herhjemme er det langt fra givet, at man vil opleve snefald i december sådan, som de fleste formentlig håber på. Chancen for dette stiger dog betragteligt i eksempelvis finsk Lapland, hvor julesæsonen i år begynder den 25. november, når de første fly ankommer til lufthavnene i Ivalo og Kittilä.

Besøgende i regionen har blandt andet mulighed for at opleve julemandens landsby, der er blevet opført i byen Rovaniemi. Her får turisterne ligeledes lejlighed til at se rensdyr og nordlys, ligesom der er en god chance for, at sneen kommer til at dale.

Det får flere tilsyneladende mulighed for at opleve. Finavia, der er den statslige lufthavnsoperatør i Finland, har – baseret på det foreløbige datagrundlag – nemlig kunne konstatere, at antallet af juleflyvninger til Lapland i år er steget med 10 procent sammenlignet med sidste år.

Har investeret 744 millioner kroner
Finavia oplyser, at til trods for antallet af charterflyvninger er højere, så er det relativt set nyetablerede ruteflyvninger, der tegner sig for den største del af stigningen i flytrafikken til området. At flere selskaber etablerer ruter til Lapland, kommer også de lokale indbyggere til gode, påpeger Jonna Pietilä, der er direktør for de lappiske lufthavne hos Finavia.

”Laplands uberørte natur, julemanden og det storslåede nordlys tiltrækker flere og flere turister. Det ses tydeligt ved, at flere flyselskaber etablerer ruteflyvninger til Lapland. Disse flyvninger er et godt billede på efterspørgslen og destinationens tiltrækningskraft. For folk, der bor i Lapland, betyder rutefly desuden direkte og hurtige forbindelser til europæiske destinationer.”

Ifølge Jonna Pietilä har Finavia investeret mere end 100 millioner euro (744 millioner kroner) i de finske lufthavne i løbet af de seneste ti år. I år er der eksempelvis blevet åbnet en café i lufthavnen i Ivalo, en ny jetbro i Rovaniemi Lufthavn og lavet bedre ankomstfaciliteter i Kittilä.

Flere lufthavne får glæde af nye ruter
De fleste juleturister i 2021 ankom fra Storbritannien, mens eksempelvis Holland, Tyskland og Italien også var repræsenteret. Årets nye ruter er blevet og vil blive åbnet fra flere forskellige lande og af en række forskellige flyselskaber.

Ryanair vil beflyve lufthavnen i Rovaniemi fra Dublin, London-Stansted og Bruxelles-Charleroi, mens EasyJet vil flyve til Bristol og KLM til Amsterdam fra den finske lufthavn. EasyJet vil desuden have flyvninger fra Manchester, London-Gatwick samt Milan Malpensa til Rovaniemi, som også vil blive befløjet af Air France fra Paris, Turkish Airlines fra Istanbul og Eurowings fra Düsseldorf.

Air France vil flyve til den franske hovedstad fra Kittilä Lufthavn, hvorfra Eurowings også åbner en rute til Düsseldorf. Derudover vil AirBaltic foretage flyvninger fra Riga til lufthavnen, mens Lufthansa atter vil åbne en rute fra München hertil.

Lufthansa vil derudover sende fly fra Frankfurt til såvel lufthavnen i Ivalo som den i Kuusamo, oplyser Finavia.


Relaterede artikler:

Turkish Airlines flyver til julemanden i Lapland

Lapland-lufthavne udvides til to millioner passagerer

Finnair storsatser på Lapland