Vandsalut til krydstogtskib fra Ambassador Cruise Line. (Foto: Stockholms Hamnar | PR)

Stockholm fordobler antallet af krydstogtanløb

I løbet af sommeren i år har Stockholm haft besøg af dobbelt så mange krydstogtskibe som sidste sommer. I København er forventningerne til årets sæson løbende blevet nedjusteret.

Om to dage markerer afskeden med skibet AIDADiva, at krydstogtsæsonen er forbi i havnen i Stockholm. Det har dog kunne mærkes på antallet af anløb i havnen, at COVID-19-pandemien ikke har været lige så markant en barriere i løbet af sommeren i år, som tilfældet var sidste år.

Den svenske hovedstadshavn oplyser, at antallet af krydstogtskibe er blevet fordoblet i forhold til sommeren 2021 således, at der i år i alt har været 205 anløb, der har medbragt 247.000 passagerer.

Havneselskabet Stockholms Hamnar oplyser, at mange af skibene har valgt at blive nogle ekstra dage i den svenske by grundet verdenssituationen. Det skyldes formentlig, at en del selskaber grundet Ruslands krig mod Ukraine i øjeblikket ikke anløber Sankt Petersborg, der sædvanligvis er en meget populær krydstogtdestination.

Bidrager med lokale arbejdspladser
Krydstogterne spiller en vigtig rolle i økonomien omkring Stockholm, da denne form for turisme har medvirket til at skabe og opretholde lokale arbejdspladser. Det fortæller koncernchef Thomas Andersson fra Stockholms Hamnar.

”Krydstogtpassagererne har en stor økonomisk betydning for Stockholm og bidrager til over 1.000 arbejdspladser i regionen.”

Derfor glæder selskabet sig også over, at hovedstadshavnen i år har haft besøg af 18 skibe, som ikke tidligere har lagt til kaj i Stockholm. Derudover var sommeren i år første gang, at Ambassador Cruise Line sendte gæster til byen.

København skruer forventninger ned
I løbet af sæsonen måtte Københavns Havn skrue ned for forventningerne til antallet af anløb i år. I foråret var forudsigelsen, at 343 skibe ville anløbe den danske hovedstad, men i slutningen af maj lød det, at Wonderful Copenhagen nu forventede 326 anløb i hovedstaden.

I august fortalte Københavns Havn dog til Berlingske, at antallet blev mindre. Her lød det nemlig, at man forventede besøg af 300 krydstogtskibe. Skibene er desuden mere tyndt befolkede end tidligere, og derfor regnede man med i alt 700.000 krydstogtgæster.

Det er omkring 300.000 færre end først anslået. En del af den udvikling blev tilskrevet til, at Sankt Petersborg ikke kunne agere trækplaster for turisterne.


Relaterede artikler:

Borgmester ønsker grænse for krydstogtgæster

Flere danske havne har boom i krydstogtanløb

Færre krydstogter i Østersøen øger anløb i Danmark