Krydstogtskib ud for Grønlands kyst. (Foto: Visit Greenland | PR)

Borgmester ønsker grænse for krydstogtgæster

Mange krydstogtturister presser Ilulissat, hvor borgmesteren mener, at der bør indføres loft på det daglige antal krydstogtgæster, så de ikke ødelægger oplevelsen for turister der overnatter i byen.   

Efter to år med rejserestriktioner, lukkede grænser og andre forhindringer, der har fungeret som en barriere for turismen både herhjemme og i udlandet, er der i løbet af foråret og sommeren i år atter kommet gang i aktiviteterne i rejsebranchen.

Branchen har måske endda haft en kende for travlt. Det er i hvert fald budskabet, hvis man spørger Palle Jerimiassen, som er borgmester i kommunen Avannaata Kommunia i den nordvestlige del af Grønland.

Han fortæller ifølge den grønlandske avis Sermitsiaq, at byen Ilulissat indimellem har svært ved at håndtere de mange krydstogtturister, der ankommer på én gang, da der er kommet rigtigt godt gang i denne form for turisme igen i kølvandet på COVID-19-pandemien.

Går direkte til Selvstyret
60 krydstogtskibe forventes at have anløb i byen i løbet af indeværende sæson, men ifølge borgmesteren er de mange krydstogtturister en udfordring, da de både overbelaster lokalsamfundet og ødelægger oplevelsen for de gæster, som har valgt at overnatte lokalt.

De lokale restauranter og seværdigheder er under stort pres for at servicere de mange besøgende fra krydstogtskibene, og det kaster skygger over oplevelsen for de andre turister. I tillæg hertil er det også begrænset hvor mange penge, som lokalsamfundet får ud af de mange anløb.

”De skibe, vi modtager, betaler en afgift, men den går direkte til Selvstyret. Og når vi her i Ilulissat ofte er den sidste destination, skibene ankommer til, så har gæsterne allerede købt det, de ønsker, så de lægger ikke mange penge i land,” slår borgmester Palle Jerimiassen fast.

Ønsker loft over antallet af krydstogtturister
Borgmesteren foreslår, at der fastsættes en begrænsning således, at der i fremtiden ikke må ankomme flere end 1.000 krydstogtgæster dagligt til Ilulissat, og det forslag er sidenhen blevet støttet af Stine Egede, som er borgmester i den grønlandske kommune Kujalleq.

Tidligere på sommeren forventede Visit Greenland, at de mange anløb i Ilulissat ville betyde, at 20.000 krydstogtturister ville besøge byen i år. Det svarer godt og vel til fire gange indbyggertallet i den grønlandske by.

Den nyhed blev dog på daværende tidspunkt modtaget med glæde af Arne Niemann, som er formand for turistrådet i Ilulissat. Det fortalte han til KNR.

”Jamen det bliver dejligt. Kassen har jo været slunken hos de fleste af operatører,” understreger formanden, og betoner, at lokalområdet byder på mange forskellige aktiviteter, der betyder, at turisterne i hans optik kan blive fordelt i både byen og de omkringliggende egne, selvom der ankommer mange gæster.

Relaterede artikler:

Albatros Travel taber millioner på aflyste krydstogter

Nordisk projekt om bæredygtige krydstogtanløb

Grønlandsk destination blandt årets hotte rejsemål