Stor profil runder de 70

0
Jahn Schapiro.
Jahn Schapiro.

REJSEBUREAUER: En af de største personligheder i den danske rejsebranche, stifteren af Profil Rejser, runder i dag 70 år – han måtte i 2009 afhænde sit store rejsebureau for en symbolsk énkrone.

Tilbage i 1983 stiftede Jahn Schapiro sit rejsebureau Profil Rejser – som han i 2009 måtte sælge til konsortiet Travel House for en symbolsk énkrone, mod at Travel House ordnede den opståede gæld i Profil Rejser.

Jahn Schapiro åbnede i 1982 Profil Rejser, der i dag er en af Danmarks førende arrangører af individuelle rejser. Han nåede i sine næsten 50 år i den danske rejsebranche bl.a. at være næstformand i Danmarks Rejsebureau Forening fra 1985-2009.

”Dygtige medarbejdere og kvalitetsprodukter,” lød Jahn Schapiros’ opskrift på Profil Rejsers succes, der varede længe. Han var bl.a. kendt for en anderledes lederstil. Han bar sjældent jakkesæt eller slips. Og Jahn Schapiro handlede ofte vigtige kontrakter hjem – iført sandaler.

Jahn Schapiro voksede op på Nørrebro. Skolen interesserede ikke, og han fik et afbræk, da han som 15-årig tog ud at sejle med en fætter. Sejlturen gav læselysten tilbage – og appetit på rejsebranchen.

I 1964 bestod han realeksamen og blev elev i FDM Rejsebureau. Her fortsatte han indtil 1970, da han skiftede til det daværende rejsebureau, Rejsecentret.

Et par år efter kastede Jahn Schapiro sig atter over bøgerne – denne gang på Roskilde Universitetscenter, hvor han i 1973 afsluttede den humanistiske basisuddannelse. Sideløbende var han daglig leder af daværende Idé Rejser, og det var her, idéen til Profil Rejser opstod.

Jahn Schapiro betegnes som en af de mest talentfulde rejsebureaufolk sammen med Ole Sørensen i Idé Rejser.

Lavprisrejser begyndte i denne tid at komme frem i SAS monopoltid – og efterhånden blev Jahn ekspert i at finde billigere veje. Han blev især kendt på, at Profil Rejser udstedte billetter til en række små rejsebureauer, som ikke økonomisk magtede at få IATA agentur. Han hjalp dem også, når de var på vej mod krak – og var nok for god af sig.

Da den faste provision forsvandt for flybilletter – en provision, Jahn kunne dele med sine mange små bureauer – blev det svære tider

Fra at være den mest fremsynede hang han lidt bagefter, hvilket også var situationen, da han måtte afstå Profil for et efter sigende symbolsk beløb på én krone – mod at de overtog gælden.

Jahn Schapiro har i over 30 år været gift med sin Anne-Lise, de har flere fælles og sammenbragte børn fra tidligere ægteskaber samt mindst ti børnebørn.

Jahn Schapiro fejrer sin 70 års fødselsdag under private former.

DEL ARTIKLEN
  •  
  •  
  •  

Skriv en kommentar

Be the First to Comment!

Notify of
avatar
wpDiscuz