Den britiske regering er kommet med første udkast til, hvordan der kan genåbnes for ferierejser til udlandet. Arkivpressefoto fra Heathrow Airport.

Storbritannien klar med ramme til genstart af rejser

Storbritannien vil tidligst 17. maj tillade ferierejser til udlandet. Ekspertgruppe har første udkast til, hvordan rejser kan genstarte. Der bliver blandt andet fokus på færdigvaccinerede i andre lande.

Genoptagelsen af ferierejser til og fra udlandet til Storbritannien vil blandt andet indeholde et slags trafiklys, der angiver, hvilken status andre lande har i forhold til eksempelvis antallet af færdigvaccinerede. Her er Storbritannien langt fremme med allerede seks millioner færdigvaccinerede.

Blandt anbefalingerne til den britiske regering fra en ekspertgruppe, Global Travel Taskforce, er, at rejsende til og fra Storbritannien, der tæller England, Nordirland, Skotland og Wales, skal tage en coronatest før afgang fra Storbritannien og efter hjemkomst. Også fra grønne lavrisiko-lande. En PCR-test koster omkring 1.000 kroner, dermed kan den hurtigt være dyrere end prisen på en lavprisflybillet til udlandet.

Ifølge BBC vil rejsebranchen næppe synes om det nye udspil til, hvordan udlandsrejser kan genoptages, da obligatoriske test vil fordyre rejserne.

Den britiske transportminister, Grant Shapps, har i dag offentliggjort de foreløbige anbefalinger fra den såkaldte Global Travel Taskforce. Men den britiske regering har ikke indikeret, hvorvidt udlandsferierejser igen tillades fra tidligst 17. maj. Det er den dato, den britiske regering hidtil har oplyst vil være tidligste dato for grønt lys. Og formentlig også for, hvornår udlændinge fra lande, der er grønne på den britiske liste, kan komme ind i Storbritannien.

De tre faser
Grønt lys vil blandt andet betyde, at rejsende ikke skal i karantæne ved tilbagekomst eller ankomst til Storbritannien – men at de skal tage en coronatest før afrejse og efter hjemkomst. Der kan også være krav om, at det ikke skal være blot en quick-test, men en egentlig PCR-test.

Gult lys betyder krav om karantæne i ti dage, og også coronatest ved afgang fra eller ankomst til Storbritannien.

Rødt lys betyder, at de rejsende selv skal betale for indkvartering i ti dage i et myndighedsudpeget karantænehotel – og stadig testes ved ind- og udrejse til Storbritannien.

Den administrerende direktør for Heathrow Airport, John Holland-Kaye, siger til BBC, at han ikke forstår behovet for at teste færdigvaccinerede. ”Hvis man er færdigvaccineret og kommer tilbage fra et lavrisikoland, hvorfor skal man så tage en PCR-test? Det giver ingen mening, og vil kun gøre det muligt for velstillede at rejse, fremfor at være noget for alle,” siger han.

Den britiske regering vil tidligst i begyndelsen af næste måned komme med sin første liste over grønne, gule og røde rejselande. Den britiske transportminister siger, at han håber de fleste europæiske lande vil komme på den grønne liste, afhængig af antallet af færdigvaccinerede.

De mange øvrige detaljer om de foreløbige britiske initiativer kan ses via det britiske transportministeriums hjemmeside, klik her.

Relaterede artikler:

Norge har sin rejsebranche med i genåbningsplanen

Krydstogtskibe i kø for at sejle ved Storbritannien

Vil åbne for turister fra midten af maj