Golanhøjderne (Foto: TripAdvisor)

Storpolitik truer igen turismen til Israel

Netop nu koster spændingen i Syrien og USA’s beslutning masser af aflysninger, især i Golanhøjderne, og i dag kan indvielsen af den amerikanske ambassade i Jerusalem føre til nye uroligheder.

Der har været ro omkring Israels turisme i en længere periode. Det ses straks af turisttallet og flytrafikken , som bare vokser til et turistområde i et land, der er noget af det mest spændende i verden. Og for religionen og kristendommen i Danmark det ideelle udgangspunkt med Biblen som guidebog.

Politisk uro afspejler sig imidlertid omgående. Det er også sket ved Golanhøjderne nu på grund af krigen i Syrien samt spændingen mellem Iran og Israel sammen med USA’s præsident Donald Trumps beslutning om at trække USA ud af atomaftalen.

”Vi har mistet op mod 80 procent af vores internationale turister til Golanhøjderne den sidste måneds tid, ” siger turistchef Samuel Hazan til de internationale medier. ”Det er mange tusinde, som har sendt afbud til hoteller og rejsebureauer. Flere frygter for deres firmaers eksistens. Også fordi den helt store måned i Golanhøjderne  er maj, hvor frugterne høstet, og de normalt mange turister er selv aktive med.

Vi lider hårdt under konflikten med iranerne, og det kan blive værre. Når vi som officielle turistorganisationer ikke kan anbefale at besøge os, er det en katastrofe for vores lokale økonomi, ” siger turistchefen.

Selv om opmærksomheden mandag flyttes fra Golan til Jerusalem, kan det også påvirke besøgstallet og uroen i området, når USA indvier sin ambassade, der flytter fra Tel Aviv. En højspændt beslutning, som palæstinenserne føler er en direkte provokation mod fredsprocessen.

De frugtbare Golanhøjder
Golanhøjderne er et meget spændende område på selve grænsen til Syrien, som det engang var en del af, men som Israel annekterede i 1981. Det er frugtbart område i den sydlige del , som er opdyrket og plejet efter den israelske overtagelse.

Der er landbrug, vinavl (den gode Carmel vin) og de store frugtplantager. Med udsigt ned mod Damaskus, ikke langt væk. Det stykke land, som palæstinenserne stiller som betingelse at få tilbage for en fredsaftale.

Når man i flere omgange har været i Golanhøjderne fornemmer man spændingerne. Såvel hos naboerne som politikere. Først gang var under våbenhvilen efter Yom Kippur krigen i 1973, hvor Israel erobrede det tilbage fra syrerne.

‘Vi giver aldrig Golan tilbage’
På en presserejse overnattede vi i en kibbutz for foden af Golanhøjderne. Om aftenen kom de israelske soldater ned fra deres vagtposter og spiste med. Gratis, som de altid gør under en krig. ”Vi kommer aldrig til at give Golan tilbage til syrerne,” sagde en soldat den aften i 1974. Det har han nu haft ret i gennem 44 år.

Selvfølgelig kan man være turist i Israel uden at besøge netop den del af landet. Men siden i går er antallet af israelske soldater fordoblet ved grænseovergange til Gaza og på Vestbredden. Af hensyn til indvielsen af ambassaden i dag.

Konflikten i Mellemøsten løses ikke nu og her, men en rolig sommer indikerer til gengæld store oplevelser for millioner af turister fra alverdens lande og religioner.

 

Relaterede artikler:

Israel klar til start af Giro d’Italia

3.611.800 turister besøgte Israel i 2017

Turisterne svigter ikke Israel

 

x

Læs Også

Nordiske rejsebureauagenter besøgte Sydafrika

Sidste år var der over 100.000 nordiske ankomster til Sydafrika, der netop har haft 80 ansatte fra rejsebureauer i Norden på studietur til sydafrikanske regioner.

Israel klar til start af Giro d’Italia

Fredag starter et af sæsonens største, klassiske cykelløb, Giro d’Italia. Her i weekenden køres prologen i Israel. Det er første gang, at et af de tre Grand Tour cykelløb begynder i Israel.

Dyrevenner skælder atter ud på TripAdvisor

En af verdens største rejsehjemmesider, TripAdvisor, stopper billetsalg til nogle dyreshows. Men det er ikke nok, lyder kritikken fra World Animal Protection.

Uroligheder truer turismen i Mexico

Der har især været dramatisk kriminalitet i Acapulco og Cancun, hvor både krydstogter og danske turister holder til. Udenrigsministeriet nøjes med blød advarsel.

Nye medlemmer i ANTOR

ANTOR – foreningen for de udenlandske turistorganisationer i Danmark – har fået tre nye medlemmer ligesom den nye formand netop er tiltrådt.

Rejsebureau klar med messe til down under

Lavere flypriser lokker stadig flere til Australien og New Zealand – sidste år var der 20.000 danske ankomster. FDM Travel sætter 6. maj fokus på de to fantastiske rejselande ved gratis publikumsmesse i København.