Det coronaramte skib Roald Amundsen fra Hurtigruten søndag i nordnorske Tromsø. Foto: Jesper Boas Smith.

Stort coronaudbrud på norsk krydstogtskib

Det gik ikke særlig godt for Hurtigruten da kystrederiet sidst i juli sejlede langs den norske kyst. Mindst 40 er smittet, navnlig filippinske besætningsmedlemmer, men også passagerer.

”En gigantisk nedtur,” kalder den norske avis Aftenposten hændelserne omkring Hurtigrutens nye flagskib, MS Roald Amundsen.

Hurtigruten var første krydstogtrederi som genstartede internationale krydstogtsejladser i kølvandet på coronakrisen. Men efter to krydstogter, senest med udgangen af juli, er op mod 40 af de 158 besætningsmedlemmer og mindst tre passager smittet med coronavirus på ekspeditionsskibet MS Roald Amundsen.

Skibet ligger nu isoleret i havnen i nordnorske Tromsø med de smittede besætningsmedlemmer ombord, skriver Norges pendant til Danmarks Radio, NRK.no, og tilføjer, at de samlede 400 passagerer fra to af krydstogterne i juli nu er i karantæne flere steder i Norge.

Roald Amundsens seneste krydstogter var fra Tromsø til Svalbard med afgang henholdsvis den 17. juli og 24. juli, det sidste krydstogt returnerede til Tromsø i fredags, den 31. juli. Til sammen havde de to krydstogter omkring 400 passagerer. Tromsø kommune har nu været i kontakt med samtlige passagerer på den sidste sejlads, skriver NRK.no og tilføjer, at hospitalet i Tromsø afventer svar på flere corona-testede.

Men fordi Hurtigruten var for hurtig med at slippe passagererne i land efter ankomsten til Tromsø nåede mindst én passager muligvis at smitte tre ansatte på hospitalet i Drammen, de tre er nu i karantæne, men har ikke udvist symptomer på at være smittet med coronavirus.

Advarede ikke passagererne
Hurtigruten får i norske medier kritik for sin håndtering af coronavirussen ombord på skibet. I sidste uge fik Hurtigruten besked om, at en passager på krydstogtet med Roald Amundsen fra 17-24. juli havde testet positiv for coronavirus. Men Hurtigruten undlod at advare passagererne på det efterfølgende krydstogt og var længe om at informere passagerer fra det forrige krydstogt om at en medrejsende var testet positiv.

Det norske svar på Sundhedsstyrelsen, Folkehelseinstituttet, anbefalede Hurtigruten om at advare alle de 209 passagerer om bord på krydstogtet mellem den 17. til 24. juli. Det blev ikke gjort, og passagererne gik i land i Tromsø efter skibet var retur i Tromsø.

”Hurtigruten burde have indset alvoren. Vores gruppe skulle ikke have haft lov til at gå fra borde, men være blevet ombord til vi alle var testet,” siger en passager, Jan Tveråbakk, til NRK.no

Koncernchefen beklager
Daniel Skjeldam, koncernchef for Hurtigruten, siger til de norske medier, at han ikke blev informeret om mistanke om coronavirus på skibet.

”Havde vi haft mistanke, ville vi ikke havde ladet passagererne gå i land i Tromsø. Det var en fejl,” siger Daniel Skjeldam.

Hovedparten af de smittede besætningsmedlemmer kommer fra Filippinerne, de skulle have været i karantæne mindst ti dage efter deres ankomst til Norge i juli. Men ved en fejl kom de ombord og havde kontakt med skibets passagerer.

Relaterede artikler:

Hurtigruten håber snart at have alle skibe i trafik

Krydstogtgigant: tidligst normal drift i 2022

Ældre krydstogtskibe overlever ikke coronakrisen