Tak er kun et fattigt ord

Find et eller andet at sige tak for, og spis kalkun så længe du orker. Sådan fejrer amerikanerne Thanksgiving i dag.
 
Familier i hele USA forsøger at komme sammen, som var det dansk juleaften. Flyselskaberne har udsolgt fly, men i mange tilfælde kun efter at have givet store rabatter.
 
Der er fire fridage til og med søndag, noget helt usædvanligt i Amerika.  Og dagen efter Thanksgiving gælder det om at shoppe til man dropper. Det er simpelthen Black Friday, nogle store varehuse regner faktisk med at sælge 20 procent af deres årsomsætning alene i denne weekend.
 
Meget apropos kommer begrebet om det sorte fra, at en hel del forretninger går fra at have røde tal på bundlinjen til at have plus med de sorte. 
 
Krydstogtselskaber brager ud med tilbud for at være med til at fejre. I år ser det ud til at have det meget sigende formål at få gang i salget. Nogle nøjes med at give en check på 50 dollar ved bestilling nu. Andre som Princess Cruise giver 1.000 dollar i rabat på bestemt afgang til Alaska til sommer for at gøre opmærksom på sine – måske allerede nu- lidt svagt solgte afgange.
 
Senest er fagforeningerne i år begyndt at protestere. Wall Mart har nemlig som noget nyt meddelt, at man åbner forretningerne til Black Friday allerede i aften kl. 22. 
 
Det ville være som at splitte familien, inden juletræet bliver tændt på en dansk juleaften.

Skrevet af Ejv. Olesen