TAP skal have mange nye fly

TAP-PortugalDet portugisiske Star Alliance-medlem har fået sin fremtids finansiering på plads efter 61% af aktierne nu er solgt af den portugisiske stat til en brasiliansk-amerikansk forretningsmand.

Den nye hovedaktionær er den brasiliansk-amerikanske forretningsmand David Neeleman, grundlægger af JetBlue i USA og ejer af Azul Brazilian Airlines.

Salget betyder over 350 mio. ekstra dollars til at finansiere TAPs fremtid. Pengene skal bruges til at forstærke hovedlufthavnen i Lissabon.

Og TAP skal fremover have mindst 53 nye fly, bl.a. Airbus A350 til langruterne, og vil de kommende år få op mod 800 millioner Euro til andre investeringer.

Der kommer mindst 10 nye langruter i USA til f.eks. Boston, Chicago og Washington D.C., samt op til 10 nye ruter til Brasilien samt nyt kig på TAPs ruter i Europa.

Et konsortium, der kontrolleres af David Neeleman, får kontrol over TAP. Det vindende konsortium, Gateway, ledes af Neeleman og den portugisiske busselskabsejer, Humberto Pedrosa.

“Hvis vi ikke havde slået til nu, ville TAP gå i likvidation inden længe,” siger landets premierminister, Pedro Passos Coelho.

Portugals regering beholder 34% af aktierne. De resterende 5% skal tilhøre TAPs ansatte. TAPs gæld på over en milliard Euro overføres til de nye ejere.