Thomas Cook-varemærket kan være på vej tilbage – denne gang som onlinerejsebureau. Arkivpressefoto fra Thomas Cook Group.

Thomas Cook-navnet på vej tilbage som rejsebureau

Det kinesiske konglomerat Fosun, der ved Thomas Cooks konkurs sidste år ejede 18 procent af den britiske rejsegigant, vil bringe Thomas Cook-navnet tilbage. Nu som online-rejsebureau.

I hvert fald har Fosun Tourism Group søgt de britiske transportmyndigheder CAA, Civil Aviation Authority, om tilladelse til atter at sætte Thomas Cook-navnet i spil. Denne gang som et online rejsebureau. Ifølge avisen Guardian.com er Fosun ikke helt sikre på næste skridt på grund af de også skiftende britiske rejserestriktioner.

The Guardian skriver også, at holder Fosuns planer, så skal Thomas Cook være online inden årets udgang, i hvert fald i Storbritannien. Der nævnes ikke noget om andre lande, for eksempel Danmark.

Fosun var med sine 18 procent af aktierne den største aktionær af Thomas Cook Group, der krakkede i september sidste år. Den nordiske del af Thomas Cook Group blev købt fri af konkursboet og hedder i dag Nordic Leisure Travel Group og tæller blandt andet Danmarks største leisurebureau, Spies, samt charterflyselskaber Sunclass Airlines, det tidligere Thomas Cook Airlines.

Efter Thomas Cooks konkurs købte Fosun i november Thomas Cook-varemærket for omkring 100 millioner danske kroner. Dermed fik kineserne kontrol over Thomas Cooks varemærker, hjemmesider, sociale medier og software. Fosun ejer i Europa i forvejen rejseselskabet Club Med og Premier League-fodboldklubben Wolverhampton Wanderers FC.

Thomas Cook-gruppen blev blandt andet fældet af sine store gældsposter i navnlig Storbritannien. Den nordiske filial, Thomas Cook Northern Europe, var i mange år koncernens overskudsgivende guldæg.

Konkursen i Thomas Cook Group betød den største evakuering i fredstid af strandede britiske statsborgere, i alt 150.000 strandede Thomas Cook-gæster blev transporteret hjem fra Europa og dele af resten af verden under Operation Matterhorn med 700 flyvninger fra sidst i september til starten af oktober.

Påtænkt stor rolle i redningsplan
Fosun Tourism Group, der var storaktionær i Thomas Cook Group ved konkursen den 23. september sidste år, var påtænkt en stor rolle i den redningsplan, der var strikket sammen for at sikre overlevelsen for den britiske rejsegigant.

I slutningen af august sidste år blev det offentliggjort, at Fosun Tourism Group ville indskyde 450 millioner pund – eller godt 3,7 milliarder kroner – i kriseramte Thomas Cook.

Et pludseligt krav fra bankerne om at finde yderligere 200 millioner britiske pund, eller godt 1,7 milliarder kroner, til at sikre den fremtidige drift, væltede dog den 178-årige rejsekoncern for snart et år siden.

Relaterede artikler:

Norsk hotelkonge køber Spies og TCNE

Kinesere overtager Thomas Cook-varemærket

“Operation Matterhorn” er slut