KLM har fået ørerne i maskinen efter selskabet på flyvning til Sydkorea opsatte skilt kun på koreansk om, at et af flyets toiletter kun måtte bruges af besætningen. KLM betjener typisk ruten mellem Amsterdam og Seoul med en Boeing B777. Pressefoto: KLM.

Tidligere chef for KLM i Danmark i shitstorm

KLM har bukket og undskyldt i Sydkorea efter flyvning til Seoul, hvor der kun på koreansk stod på toiletdør, at et WC var for besætningen. KLM-chefen i Sydkorea var tidligere chef i Danmark.

Guillaume Glass, der mellem 2013 og 2015, var landechef for Air France KLM og Delta Air Lines i Danmark, har siden august sidste år stået i spidsen for Air France og KLM i Sydkorea og Japan.

Og forleden måtte han samme med andre topfolk fra KLM tage et dybt buk og undskylde til den sydkoreanske befolkning efter en uheldig episode, der havde sendt KLM ud i en shitstorm i Sydkorea.

Den uheldige håndskrevne seddel kun på koreansk om, at flytoilettet var reserveret til besætningen. Samme besked stod ikke på for eksempel engelsk eller hollandsk.

Baggrunden var, skriver den engelsksprogede avis The Korea Herald, en flyvning fra Amsterdam til Sydkoreas hovedstad, Seoul, mandag i sidste uge.

Her havde besætningen på KL 855 sat en håndskreven besked kun på koreansk på døren til et af flyets toiletter om, at dette toilet kun måtte bruges af besætningen. Beslutningen var muligvis taget for at beskytte besætningen mod coronavirussen.

Sydkoreanske passagerer på KLM-flyet blev stødt over beskeden, da den kun var på koreansk, ikke for eksempel også på engelsk og hollandsk. Det kunne det give indtryk af, at KLM kun ønskede at undgå koreanere på flytoilettet.

Ifølge det oplyste var 135 af de 279 passagerer på flyvningen fra Sydkorea, altså under halvdelen. Da koreanske passagerer havde påpeget, at det virkede som om koreanere ikke måtte bruge toilettet, kom der også et skilt på engelsk på toiletdøren.

Ambassadør måtte også undskylde
Men historien kom ud på sociale medier og i sydkoreanske medier. Det fik kritikken af KLM til at stige med krav om en forklaring på, hvorfor der var et flytoilet forbeholdt besætningen og hvorfor informationen om dette kun var skrevet på koreansk.

Balladen blev så stor, at Guillaume Glass måtte indkalde til pressemøde og her bukke og undskylde det passerede.

”Vi tager disse beskyldninger om, at vi har diskrimineret mod en passagergruppe, meget alvorligt. Dette var bestemt ikke besætningens hensigt,” sagde Guillaume Glass på pressemødet i fredags.

Han tilføjede at det var en ”menneskelig fejl,” at beskeden på toiletdøren kun var på koreansk og at det skete var forårsaget af en enkelt KLM-medarbejder og at det ikke afspejlede KLM-holdning til for eksempel sydkoreanske passagerer.

Guillaume Glass sagde også, at alle medlemmer af den ti personer store kabinebesætning på KL 855 vil blive indkaldt til en alvorlig ansigt-til-ansigt samtale med en vicepræsident fra KLM på flyselskabets hollandske hovedkvarter.

Sagen nåede et niveau, hvor også den hollandske ambassadør i Sydkorea undskyldte hændelsen overfor den sydkoreanske transportminister.

Coronavirus: Over 1.100 døde og 45.000 smittede
Ifølge hjemmesiden worldometers.info/coronavirus, der løbende opdaterer status på den kinesiske coronavirus, er mindst 1.176 døde af virussen, alle i Kina – med undtagelse af fem, én i henholdsvis Filippinerne, Frankrig, Hong Kong, Japan og Taiwan.

Foreløbig er der nu over 71.500 smittede med lungebetændelsen i 29 lande verden over, primært i Kina.

Relaterede artikler:

Krydstogtrederier afviser alle kinesiske passagerer

American aflyser Kina og Hong Kong til slutningen af april

CPH arbejder for en rute til Seoul