For at begrænse Corona-virus vil to af verdens største krydstogtrederier, Royal Caribbean og Norwegian, indtil videre ikke have gæster med pas fra Kina, Hong Kong og Macao på sine skibe.
Mens hovedparten af krydstogtindustrien ikke accepterer nogen passagerer uanset nationalitet, der har været i Kina 14 dage før de går ombord på et krydstogtskib, har amerikanske Royal Caribbean Cruises og Norwegian Cruise Line strammet betingelserne.
De tillader nu indtil videre slet ikke rejsende med pas fra Kina og de to tidligere engelske og portugisiske kolonier, Hong Kong og Macao, på deres skibe. Det har ingen betydning, hvor i verden indehaverne af disse pas bor til dagligt.
Stramningen sker for at bidrage til begrænsningen af spredningen af Corona-virussen, der ligesom SARS opstod i Kina – men også som et beroligende tiltag overfor krydstogtgæster fra andre dele af verden.
Stramningerne fra Royal Caribbean, RCCL, og Norwegian Cruise Line, NCL, er den hidtil hårdeste politik i krydstogtbranchens indsats for at være med til at begrænse spredningen af Corona-virussen, skriver avisen Miami Herald. Både RCCL og NCL har hovedkvarter i Miami.
RCCL, verdens næststørste krydstogtkoncern, omfatter Royal Caribbean International, Celebrity Cruises, Azamara Club Cruises ligesom koncernen ejer 67 procent af high end-varemærket Silversea Cruises.
NCL er verdens tredjestørste krydstogtrederi med udover selve Norwegian Cruise Line også Oceania Cruises og Regent Seven Seas Cruises.
Øvrige rederier strammer kursen for kinesiske gæster
Verdens største krydstogtkoncern, også amerikanske, Carnival, følger indtil videre retningslinjerne fra krydstogtbranchens interesseorganisation CLIA, Cruise Lines International Association.
CLIA skriver på sin hjemmeside, at dets medlemmer ikke vil acceptere passagerer eller besætningsmedlemmer, uanset nationalitet, der under 14 dage før ombordstigning har opholdt sig i Kina, Hong Kong og Macao. Det gælder også, hvis man blot har skiftet fly i en kinesisk lufthavn, herunder Hong Kong.
Ligeledes afviser CLIA-medlemmerne indtil videre også alle der mindst to uger før ombordstigning på et krydstogtskib, har været i nærkontakt med en person smittet med Corona-virus.
Carninal-gruppen omfatter rederierne Carnival Cruise Line, Holland America Line, Princess Cruises og Seabourn med base i Nordamerika. I Europa har Carnival varemærkerne AIDA, Costa Cruises, Cunard og P&O Cruises.
Kina er verdens næststørste krydstogtmarked
Kina er verdens næststørste leverandør af krydstogtpassagerer. Ifølge CLIA var der i 2019 cirka 2,3 millioner kinesiske krydstogtpassagerer. Kun USA er større med cirka 12 millioner krydstogtpassagerer sidste år.
I hele verden var der sidste år omkring 30 millioner krydstogtpassagerer på havgående krydstogtskibe, altså ikke skibe der sejler på kanaler og floder. Tallet er en stigning på ti millioner siden 2010. I år forventer CLIA på verdensplan cirka 32 millioner krydstogtgæster.
Generelt er Kina verdens største marked, ikke kun med krydstogtgæster, for rejser til andre lande. I 2018 var 150 millioner kinesere på rejser til andre lande, skriver CNN.
De største lande med kinesiske turister var sidste år Thailand med over ti millioner kinesiske ankomster, Japan med 9,2 millioner, Sydkorea med 6,2 millioner, Vietnam med 4,8 millioner og Singapore med 3,6 millioner kinesiske ankomster.
Kinesiske turister leverer over halvdelen af turismeomsætningen i Asien-Stillehavsregionen, ifølge World Travel and Tourism Council (WTTC)
814 døde og 38.000 smittede
Ifølge hjemmesiden worldometers.info/coronavirus, der løbende opdaterer status på den kinesiske Corona-virus, er der snart 38.000 smittede med lungebetændelsen i 28 lande verden over, primært i Asien.
Foreløbig er mindst 814 døde af virussen, alle i Kina, med undtagelse af én i Filippinerne og én i Hong Kong.
Udenrigsministeriet i Danmark strammede i weekenden alle sine rejsevejledninger med advarsel om Corona-virussen.
Krydstogtskib i karantæne
Et krydstogtskib er i denne tid i dag karantæne på grund af konstaterede tilfælde af Corona-virus. Diamond Princess fra Carnival-gruppens Prinsess Cruises har mindst 63 tilfælde.
Skibet ligger nu i karantæne frem til 19. februar udfor den store japanske havneby Yokohama med 3.700 passagerer og besætningsmedlemmer.
Japan er også bekymret for Corona-virussen, fordi Tokyo fra 24. juli til 9. august er vært for verdens største sportsbegivenhed, Sommer OL. Fulgt af de paralympiske lege (handicap OL) fra 25. august til 6. september.
Og ved havnen i Hong Kong lå krydstogtskibet World Dream i fire dage med cirka 3.600 passagerer og besætningsmedlemmer; men her var der alligevel ikke Corona-virus ombord, så passagererne fik søndag lov til at forlade skibet. Skibet hører under rederiet Dream Cruises, der har hovedkvarter i Hong Kong.
Relaterede artikler:
Danske hoteller får første kinesiske aflysninger