"Bamses Venner" i Tivoli, fra venstre Horesta-direktør Katia K. Østergaard, skatteminister Karsten Lauritzen, folketingsmedlemmerne Dennis Flydtkjær fra Dansk Folkeparti og Andreas Stenberg fra Radikale Venstre samt Tivolis direktør, Lars Liebst. Foto: Henrik Baumgarten.

Tivoli sparer 87.000 kroner på ”bamse-afgift”

Danske forlystelsessteder som Tivoli kommer til at spare 3 millioner kroner om året – og ikke mindst en masse bureaukrati – når ”gakket” afgift på tøjbamser hæves og dermed forsvinder.

Et flertal i Folketinget vil rydde op i en række afgifter, som var blevet ”for gakkede” – det skal ske ved at fjerne eller lempe i alt cirka 30 afgifter.

Dette vil samlet koste staten 60 millioner kroner, vurderer Skatteministeriet – tre af millionerne forsvinder ved at den såkaldte bamseafgift forhøjes fra de nuværende 200 kroner til 750 kroner.

Når der er vundet en bamse til værdi af over 200 kroner i eksempelvis et skydetelt i en dansk forlystelsespark som Tivoli, skal forlystelsesparken indberette bamsens form, farve og størrelse til SKAT. Herefter skal der indbetales 17,5 procent af værdien i afgift. De fem forlystelser i Tivoli, hvor der kan vindes bamser, betaler årligt 87.000 kroner i bamseafgift.

Dette beløb hæves nu efter aftalen mellem regeringspartierne, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre til 750 kroner. Det betyder i praksis, at bamseafgiften afskaffes når ændringerne er vedtaget i Folketinget.

”Vi har indgået en rigtig god aftale, hvor vi rydder op i en række afgifter, som simpelthen var blevet for gakkede,” siger skatteminister Karsten Lauritzen fra Venstre til TV 2 og tilføjer: ”Det er hverken rimeligt eller giver skatteøkonomisk mening at beskatte tøjdyr – og gakkede afgifter som den såkaldte bamseafgift underminerer tilliden til vores afgiftssystem.”

“Bamses Venner” mødtes i Tivoli
Horesta, der blandt andet huser Foreningen for Forlystelsesparker i Danmark, glæder sig over den kommende ændring. Torsdag eftermiddag havde Horesta indbudt til pressemøde i Tivoli i forbindelse med at bamseafgiften forsvinder.

STANDBY.dk var eneste fremmødte eksterne medie til sammenkomsten med skatteminister Karsten Lauritzen, folketingsmedlemmerne Dennis Flydtkjær fra Dansk Folkeparti og Andreas Stenberg fra Radikale Venstre samt Tivolis administrerende direktør, Lars Liebst, og Horestas direktør, Katia K. Østergaard.

Katia K. Østergaard sagde til STANDBY.dk, at Horesta er glad for oprydningen i nogle ”gakkede afgifter.”
”Vi er glad for, at politikerne har lyttet til turisterhvervet i denne sag – men vi kunne bestemt godt tænke os, at der også blev ændret ved energiafgifterne. Det er 100 gange dyrere at opvarme et hotelværelser end en grisestald,” sagde hun.

I sin velkomst glædede Lars Liebst sig over, at ”noget af det her bøvl bliver fjernet.” Han kaldte bamseafgiften ”molbo-agtig.”

Efter en lille rundtur i Tivoli sagde Katia K. Østergaard til politikerne, at turisterhvervet også ønsker de skal gøre noget ved mangel på arbejdskraft. ”Vi har medlemmer som udskyder at udvide eller må afvise ordre, fordi de ikke kan skaffe nok kvalificeret arbejdskraft.”

Hotelgæster vil køre i limousine
Og Lars Liebst påpegede, at han ikke er tilfreds den nuværende ordning med lodtrækning om taxilicenser, der også omfatter private firmaer, der gerne vil udleje limousiner til kørsel med sine kunder.

”Hvis vi kunne få nogle sådanne tilladelser, så kunne vi skabe 10-12 faste helårsjobs til chauffører der kunne køre limousinekørsel for gæsterne på vores Nimb Hotel. Mange af vores hotelgæster har behov for transport, men ikke lyst til at køre taxi,” sagde Lars Liebst og tilføjede:

”Drøftelserne mellem turisterhvervet og politikerne fortsætter, vi skal nok finde løsninger. Vi klarer os, men generelt taber Danmark markedsandele i forhold til andre EU-lande der har lavere eller differentierede momssatser.”

Relaterede artikler:

Forlystelsesparker får hævet bamse-afgift

Københavns nye hoteller giver tusindvis af nye jobs

Klar til limousinekørsel til 1.000 kroner i timen