Aalborg er blandt de fem mest bæredygtige byer i verden. Foto: Tomasz Sienicki, CC 3.0

To danske byer i top på bæredygtigheds-index

GDS Index 2019 er offentliggjort, og mens København fastholder sin høje placering, tager Aalborg stort spring direkte ind i top 5 over de mest bæredygtige byer i verden.

Fornem hæder til store danske byer ved afsløringen af det årlige Global Destination Sustainability Index (GDX Index), der rangerer 50 byer fra hele verden efter deres præstation på forskellige parametre inden for bæredygtighed.

For andet år i træk indtager København en flot andenplads på listen. Den danske hovedstad scorede 88 point ud af 100 mulige og manglede dermed kun 1,6 point for at nå Gøteborg på førstepladsen.

En af listens højdespringere er Aalborg. Den nordjyske by hopper således fra 18. pladsen på sidste års liste til en flot femteplads på listen for 2019. Aalborg scorede 76,2 point på årets liste mod 62 point i 2018.

Den flotte udvikling fra sidste år sendte Aalborg ind i top 3 i kategorien for Best Improver Award.

Fire parametre er afgørende
Bæredygtighedsindekset blev afsløret ved ICCAs (International Congress and Convention Association) årskongres, der fandt sted i onsdags i Houston i den amerikanske delstat Texas. Medlemsdestinationerne bliver af seks brancheeksperter vurderet og sammenlignet i forhold til fire afgørende bæredygtighedsprincipper:

City Enviromental Performance, City Social Performance, Supplier Performance og Destination Management Performance. København blev med 87 point rangeret højest i vurderingen af byernes miljømæssige præstation.

Større fokus på bæredygtighed
Zürich og Glasgow indtager henholdsvis tredje- og fjerdepladsen på top 5-listen, hvor København og Aalborg altså indtager fornemme pladser.

“Resultaterne i år giver positive tegn på et globalt skift i, hvordan Destination Management Organisations (DMO’er) integrerer bæredygtighed i deres strategi, værdiforslag, forvaltning og aktiviteter,” siger Guy Bigwood, administrerende direktør for GDS Index.

”Resultaterne fremhæver også behovet for, at DMO’er bliver meget bedre til at udvikle en inspirerende vision om forandring, engagere deres interessenter og styre ressourcer til at implementere og måle social påvirkning for deres lokalsamfund og besøgende.”

GDS-Index er et samarbejde mellem ICCA, ICCAs Scandinavian Chapter, IMEX, ECM og MCI Group. Indekset undersøger, vurderer og forbedrer strategien for bæredygtighed og ydeevnen for turistdestinationer inden for møde-, event- og konference-sektoren. Formålet er at engagere og inspirere destinationer til at blive mere bæredygtige steder at besøge og trives i.

 

Relaterede artikler:

Danmark vælges ikke på grund af bæredygtighed

København vært for konference om bæredygtighed

Workshop i København om fremtidens konferencer