Bulgarien og Rumænien bliver nye medlemmer af Schengen-zonen. Arkivfoto fra centrum af Rumæniens hovedstad, Bukarest. Wikipedia-foto: Mihai Petre.

To nye lande på vej til Schengen-samarbejdet

Fra 31. marts bliver Bulgarien og Rumænien medlem af Schengen-samarbejdet, som dermed kommer op på 29 lande. I snit passerer 3,5 millioner dagligt grænserne i Schengen-landene.

Med Bulgarien og Rumænien ombord i Schengen-zonen, kan omkring 400 millioner borgere i de dermed 29 tilsluttede lande i princippet frit bevæge sig frit mellem landene uden at skulle vise pas. Det samme gælder andre landes statsborgere, når de først er inde i et Schengen-land. De må være i Schengen-landene mellem 90 og 180 dage, afhængig af, hvilke aftaler deres respektive lande har med Schengen-landene.

Schengen-zonen har ikke haft nogen udvidelse i deltagende lande siden Kroatien blev medlem i 2022, skriver Euronews.

Både Bulgarien og Rumænien har siden 2007 været medlem af EU, men bliver først i år inkluderet i Schengen-samarbejdet.

I første omgang skal tilrejsende fra andre Schengen-lande efter den 31. marts ikke mere vise pas ved ankomst til Bulgarien og Rumænien med fly, krydstogtskib (herunder flodkrydstogt) samt færgeforbindelser. Men indtil videre skal der dog vises ID, for eksempel pas, hvis man indrejser til Bulgarien og Rumænien med tog eller bus.

Milliarder af rejsende passerer Schengen-grænserne
Ifølge EU er der i snit årligt omkring 1,2 milliarder rejser mellem Schengen-landene. De kommer med Bulgarien og Rumænien til at bestå af 29 lande. 25 af disse er medlem af EU, de fire andre – Island, Liechtenstein, Norge og Schweiz – er tilknyttet blandt andet Schengen-zonen.

En opgørelse fra Danmarks Statistik viste sidste år, at priserne for restaurantbesøg og indkvartering på hoteller i Rumænien og Bulgarien og Polen i snit befinder sig på 39 og 32 af det danske prisniveau. Fritids- og kulturaktiviteter koster også under det halve af i Danmark, fremgik det.

Selve Schengen-zonen blev skabt i 1995. Aftalen blev underskrevet i Schengen, en lille landsby i Luxembourg ved grænsen til Tyskland og Frankrig. Danmark har siden 2001 været med i Schengen-zonen.

 

Relaterede artikler:

Disse lande og rejsebyer opkræver turistskatter

Billig øl er med til at trække turister til Bulgarien

Her er de billigste og dyreste ferielande i EU