Trump vil hjælpe de fremmede flyselskaber

Donald Trump.

TIRSDAGSKLUMME: LUFTFART: De mest brændende spørgsmål i international flytrafik kom ikke på dagsordenen, da præsident Trump mødtes med amerikanske flyselskaber. – Til gengæld udtaler han sig positivt om Emirates og Co (og formentlig også om Norwegian).

Af Ejvind Olesen

Hvis man havde ventet et bragende angreb fra Donald Trump mod fremmede flyselskaber og en tilsvarende lovprisning af de amerikanske forleden, da der var møde i Washington med luftfart som emne, blev man skuffet.

American og Delta, brokkede sig over, at de tre mellemøstselskaber, Emirates, Etihad og Qatar Airways, har fri adgang til samtlige amerikanske destinationer og også til at samle europæiske passagerer op til USA efter reglerne i Open Sky. Senest for Emirates i Athen til New York.

”Det er ikke fair konkurrence, når selskaberne supportes med statsbeløb for 50 milliarder dollars,” anførte de.

Ifølge udtalelser til CNN forsvarede Emirates formand sig med, at ”vi flyver 4.000 passagerer ind til USA hver eneste dag, vi har investeret 140 mia. dollars i USA i luftfart, og vi kreerer jobs til over en million amerikanere.

Qatar pointerede, at de har været i stand til at følge Trumps ønsker: ’America First’ Fra Etihad blev det understreget, at de har brugt 10 mia. dollars alene i 2016 i USA

Præsidenten selv så ud til at være mest optaget af den elendige forfatning, som de fleste store amerikanske lufthavne er i og den dårlige service, der bydes publikum. Også fra store amerikanske netværksselskaber.

Samtidig fik han sagt, at han hader afgifter, som flyselskaber skal betale såsom skatter og lufthavnsafgifter til dækning af bl.a. security.

Klagen fra store amerikanske fagforeninger og flyselskaber mod Norwegian for ruter til USA på irsk licens stod slet ikke på dagsordenen og blev ikke nævnt. Heller ikke af præsidenten. Og så alligevel.

Man kan måske godt aflæse lidt af Trumps overraskende indstilling et par dage senere i Chicago Tribune.

På et spørgsmål om kritikken mod Mellemøstens selskaber og andre (Norwegian og Open Skies) sagde Trump: ”Vi vil også gøre livet godt for dem. I mange tilfælde betyder de store investeringer for os. I mange tilfælde er det investeringer i selskaber via deres regeringer, men det er stadig for os store investeringer.”

Problemerne bliver ikke gemt væk. ”Jeg interesserer mig voldsomt for flyvning, lufthavne og ikke mindst de forhold, der bydes amerikanske passagerer,” sluttede præsidenten.