Grønland er på vej med yderligere to internationale lufthavne. Her er det den kommende nye lufthavn i Nuuk. Visualisering fra Kalaallit Airports.

Turistchef: Grønland kan stå stærkere efter krisen

I 2024 forventer Grønland at være klar med to nye internationale lufthavne i hovedstaden Nuuk og Ilulissat. Med de nye lufthavne håber Grønland at tiltrække flere passagerruter fra Europa og USA.

Grønland moser på for at gøre sig mere tilgængelig inden for luftfarten og dermed turisme. I alt arbejdes der med tre lufthavnsprojekter, der forhåbentlig kan tiltrække udenrigsruter fra blandt andet Europa og USA. Det skriver luftfartshjemmesiden Routesonline.com.

Kalaallit Airports, som det grønlandske selvstyre etablerede i 2016, opfører i disse år nye lufthavne ved hovedstaden, Nuuk (GOH), og Ilulissat (JAV) ved Diskobugten. Begge lufthavne får en 2.200 meter lang start- og landingsbane, der bliver 45 meter bred, og som dermed kan håndtere større flytyper.

Ligeledes begynder til sommer opførslen af en ny lufthavn ved Qaqortoq i det sydlige Grønland med en start- og landingsbane på 1.500 meter.

I dag har Grønland kun to internationale lufthavne,

Kangerlussuaq (SFJ), hvorfra Air Greenland flyver til København, samt den nuværende lufthavn i Nuuk, hvorfra der blandt andet er en international rute til Islands hovedlufthavn, Keflavik. Icelandair flyver også fra lufthavnen i den islandske hovedstad, Reykjavík Airport (RKV), til Kulusuk (KUS) og Nuuk.

Til årets sommerhøjsæson flytter Icelandair nogle af sine grønlandske ruter fra Reykjavik-lufthavnen til selve Keflavik, hvor Icelandairs ruter fra blandt andet Nordamerika lander. Dermed spares turen fra Keflavik til downtown Keflavik. Icelandair vil blandt andet flyve til Ilulissat og Narsarsuaq (UAK).

Grønland kan stå stærkere efter coronakrisen
Sidste år blev islandske Hjörtur Smárason ny administrerende direktør for Visit Greenland. Han siger til Routesonline.com:

”Coronakrisen har på kort sigt været forfærdelig for grønlandske turisme, men på den lange bane tror jeg den kan ende med at blive positiv. Turismemønstre viser stigende efterspørgsel efter fjerne destinationer, navnlig for turister på jagt efter adventure, natur og traditionelle kulturelle oplevelser.”

Og fra Jens Lauridsen, administrerende direktør for Kalaallit Airports, lyder det, at Grønland vil opbygge sin stigende turisme baseret på bæredygtighed, fremfor at tiltrække så mange som muligt.

”Før coronakrisen havde Grønland cirka 100.000 årlige turister. Nu skal vi igen tiltrække udenlandske turister og samarbejde med udenlandske rejsebureauer og turoperatører,” siger han.

Byer på USA’s østkyst som Washington, New York, Boston og Philadelphia prioriteres som vigtige target-markeder for grønlandsk turisme. Byerne ligger kun fire timers flyvning fra den grønlandske vestkyst.

Relaterede artikler:

Grønlandsk destination blandt årets hotte rejsemål

Nye grønlandske lufthavne sparker døre ind

Michelin-restaurant til Grønland

Island forudser stærk turismevækst næste år

Nuuk, Færøerne og Odense på fornem rejseliste