Venedig har forbudt anløb af store krydstogtskibe, de skal i stedet gå til kaj i en nærliggende havn. Byen planlægger også at opkræve entre for endagsturister. Arkivfoto via Wikipedia: Wolfgang Moroder.

Turister skal forhåndsbestille besøg i Venedig

Det skal koste op til ti euro at være endagsturist i Venedig og besøget skal bookes på forhånd via en app. Tiltaget kommer for at begrænse antallet af turister, der kan passere 150.000 om dagen.

Myndighederne i Venedig, anført af borgmester Luigi Brugnaro, forbød i sommer store krydstogtskibe at anløbe selve Venedig, de skal i stedet bruge en nærliggende industrihavn.

Ligeledes vil der efter planen blive indført krav om, at endagsturister via en app forhåndsbooker besøg til byen og at de skal betale mellem tre og ti euro for en endagsbillet, det er billigst uden for højsæsonen.

Det sker alt sammen for at begrænse antallet af turister i Venedig, der i årevis har følt sig overrendt af blandt andet endagsturister. For at holde øje med turiststrømmen, overvåger myndighederne i Venedig turisterne. Det sker blandt andet med 468 overvågningskameraer, sensorer og systemer der sporer, hvor mobiltelefoner befinder sig, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Overvågningen omfatter blandt andet også, hvor mange gondoler der sejler på for eksempel Canal Grande, om motorbåde sejler for hurtigt, om vandet stiger til et faretruende niveau og så videre.

25 millioner årlige turister
Borgmester Luigi Brugnaro siger til Reuters, at Venedig skal have et mere bæredygtigt antal turister. Byen har typisk omkring 25 millioner årlige turister. ”Der vil komme protester og søgsmål mod vores nye tiltag, men Venedig skal være en by der er til at leve i for byens borgere og en by, der er til at være i for vores turister,” siger borgmesteren.

Bystyret i Venedig har endnu ikke besluttet, hvilken daglig grænse man vil sætte for antallet af endagsturister – eller hvornår de nye regler om entrebetaling for at komme ind i byen skal træde i kraft. Det forventes at blive mellem næste års højsæson og 2023.

Planerne om entrebetaling for at komme ind i Venedig var klar til at blive testet i 2019, året før coronakrisen. Under de italienske nedlukninger faldt antallet af turister naturligvis også i Venedig, der blev målt renere vand i byens kanaler og der kom sågar besøg af delfiner fordi vandet var renere og der ikke var støj fra blandt andet motorbåde.

Men nu, hvor turisterne er tilbage, vil bystyret arbejde videre med planerne om at begrænse antallet af navnlig endagsturister, herunder fra krydstogtskibe.

I de mest belastede dage, for eksempel under karnevallet i Venedig, er antallet af turister i byen oppe omkring 200.000. Målinger fra sidste måned viste op til 150.000 turister i byen. Og det er uden de for eksempel asiatiske turister, der endnu ikke må komme ind i for eksempel Italien i samme mængder som før coronakrisen.

Relaterede artikler:

Turister smidt ud af Venedig for at brygge kaffe

Nuuk, Færøerne og Odense på fornem rejseliste

Danmark får flere miljøvenlige Green Key-hoteller