ITS – Mallorca og de øvrige baleariske øers turistskat – skal i næste ombæring bruge til at styrke blandt andet vandforsyningen til den spanske øgruppe i Middelhavet. PR-foto fra AETIB (Agencia de Turismo de Baleares)

Turistskat på Mallorca styrker bæredygtig turisme

Mallorca og de øvrige baleariske øer opkræver turistskat på op til fire euro i døgnet. Milliardbeløb fra skatten skal nu finansiere 27 projekter, der navnlig skal styrke øgruppens vandforsyning.

Kommissionen for Fremme af Bæredygtig Turisme (CITS) på De Baleariske Øer – blandt andet Mallorca, Ibiza og Menorca – har godkendt 27 nye projekter, som ifølge en pressemeddelelse skal sikre bæredygtig turismeudvikling; navnlig når det gælder vandforsyning, en stigende udfordring på øgruppen.

Projekterne, der tilsammen koster 138 millioner euro, lidt over én milliard kroner, finansieres af den såkaldte bæredygtige turismeskat, ITS, der betales af alle overnattende gæster på blandt andet øgruppens hoteller.

Det skriver øernes turistråd, AETIB (Agencia de Turismo de Baleares), i en pressemeddelelse.

ITS betales af alle overnattende på De Baleariske Øer – afhængig af sæson og overnatningssted betales der mellem 0,5 og 4 euro per nat per person. Siden skatten blev indført i 2016, er der gennemført over 160 projekter med fokus på at gøre øgruppen mere bæredygtige.

Grønne områder og forbedret drikkevand på Mallorca
I alt søsættes otte nye projekter på Mallorca, som samlet støttes med knap 100 millioner euro. Det største projekt bliver en grøn korridor i Llevant-regionen på det østlige Mallorca. Her skal laves grønne parker og stier, som både skal skabe mere natur i regionen og inspirere til at lade bilen stå og gå eller cykle langs stierne.

Samtidigt afsættes 14 millioner euro til at forbedre drikkevandsforsyningen i Mallorcas større byer.

På Menorca bliver der 20 millioner euro til at forbedre øens vandforsyning, der særligt er udfordret i byerne i sommersæsonen med mange turister. og på Formentera bliver der over to millioner euro til at optimere genanvendelsesprocesserne i øens vandforsyning.

Også på Ibiza skal flere projekter forbedre vandforsyningen. Samtidig er der afsat midler til at genetablere Don Pepe-bygningen i byen San Antonio. Bygningen er begyndt at kollapse, nu skal den rives ned og genopbygges med holdbare og bæredygtige materialer. Bygningen husede tidligere et hotel, som har haft stor betydning for kulturen og turisme på øen.

 

Relaterede artikler:

Mallorca begrænser antallet af store krydstogtskibe

Flest danskere sammensætter selv rejsen til Spanien

Fire selskaber kører nu højhastighedstog i Spanien