Fra karnevallet i Køln. Pressefoto via Tysk Turist Information: Oliver Franke for Tourismus NRW (Nordrhein-Westfalen)

Tysk turisme: Drop karneval i Rio – kom til Tyskland

Den tyske karnevalsperiode løber fra november til påske. Det største har op mod 70.000 deltagere og optoget i det længste strækker sig over mange kilometer. Der er også et ”kvindernes karneval.”

Man behøver ikke at rejse til Rio i Brasilien for at opleve farverige og festlige karnevalsoptog, lyder meldingen fra det nationale tyske turistråd, Tysk Turist Information.

”Mange forbinder karneval med Brasilien, men det er faktisk en stor begivenhed i Tyskland. Så stor, at tyskerne kalder perioden ”den 5. årstid,” og der bliver virkelig festet igennem i den periode,” siger turistchef Bo Schou Lauridsen fra Tysk Turist Information i blandt andet Danmark i en pressemeddelelse.

Festlighederne i det tyske omkring karnevallerne begynder i november og varer til påske. Traditionerne varierer fra by til by, men optog og folkefest er fællesnævnerne.

Et af de mere specielle er ”Weiberfastnacht,” der kan oversættes som ”kvindernes karneval.” Det er torsdagen før fastelavn, i år falder dagen den 16. februar.

Traditionen med Kvindernes Karneval er især udbredt i den sydlige og centrale del af Tyskland. Det opstod for 200 år siden i byen Beuel, hvor vaskekonerne nægtede at ordne mændenes vasketøj. I dag klæder kvinderne sig ud og går i optog, mens de klipper slipsene af forbipasserende mænd som symbol på, at kvinderne tager magten.

Parade på otte kilometer
Karnevalsoptoget i Köln er det ældste og største i Tyskland, oplyses det. Paraden strækker sig over otte kilometer og er et tilløbsstykke, der tiltrækker over 1,5 million mennesker.

Mange finder også vej til karnevalet i den lille by Aachen i delstaten Nordrhein-Westfalen. Trods byens kleine størrelse tiltrækker karnevalet årligt 300.000 besøgende.

Karnevalet i Düsseldorf er landets næststørste. En million besøgende kommer for at feste. Karnevalet i Nürnberg er noget mindre, men på ”Tulipansøndag” gæster typisk 100.000 mennesker byen.

I Bayern har byen Würzburg tre optog. Det største om søndagen med typisk 70.000 deltagere. Udover de nævnte fejringer findes der en lang række karnevaller og optog i mange byer i Rheinland, Hessen, Frankfurt am Main, Hamburg og Berlin.

Tyskland forventer samme antal danske turister som før pandemien
Tyskland er i normale rejseår landet med flest danske turistovernatninger, Spanien har flest danske ankomster.

I 2019, året før coronakrisen, var der 3,4 millioner målbare danske turistovernatninger i Tyskland. Allerede i år forventer Bo Schou Lauridsen at nå det samme tal. Det officielle, målbare tal når det gælder danske overnatninger i Tyskland er reelt meget større, da det for eksempel ikke medtager Airbnb-overnatninger.

I 2021 (tallene for 2022 er endnu ikke klar), var over halvdelen af de danske overnatninger i tre af de 16 tyske delstater – bundesländer: Berlin havde 22 procent, Slesvig-Holsten 19 procent og Hamborg 15 procent. Danskerne er i øvrigt Hamborgs største udenlandske turistgruppe.

De seneste tal for danske overnatninger i Tyskland dækker til og med oktober 2022. Fra januar til oktober sidste år var der 2,4 millioner danske overnatninger.

Udover Tyskland med Tysk Turist Information har kun de nationale turistråd for Frankrig, Irland, Portugal, Spanien og Østrig egne kontorer i Danmark.

 

Relaterede artikler:

Tyskland forventer igen samme antal danske turister

Tysk Turist Information: Drop flyrejsen til Alperne

Hver tredje tysker har ikke råd til at rejse