AKTUEL KOMMENTAR: ”I krisetider må vi arbejde med – ikke mod – hinanden. Så lad os undgå unuancerede rejserestriktioner,” skriver den nye direktør for Den Spanske Stats Turistbureau i Danmark.
Af Jose Luis Real Moreno, direktør, Den Spanske Stats Turistbureau i København
Covid-19 har ændret vores hverdag, vores vaner og vores liv. Nye tiltag og restriktioner er løbende kommet til for at sørge for en sund og sikker verden. Det er vigtigt.
Men nu hvor anden bølge af corona-krisen ånder os i nakken, og statsminister Mette Frederiksen bebuder, at vi skal lære at ”danse med coronaen,” er det tid til at kigge på, hvad vi har lært, og om vi kan og bør gøre noget anderledes.
For vi er klogere nu, end vi var i marts. Nu er det hverdag, og denne gang er vi forberedte på det, ingen for blot et år siden kunne forudse.
Den helt store forskel er dog, at vi udover en sundhedskrise nu også står med en økonomisk krise – og begge dele skal håndteres. Derfor skal vi vælge de rigtige løsninger, der tager hensyn til begge faktorer.
I Spanien har vi markante regionale forskelle, når vi kigger på smittetallene. Nok kæmper man stadig med at få bugt med virussen i de store byer som Madrid og Barcelona, hvor sidstnævnte netop har lukket ned for barer og restauranter de kommende to uger.
Men derfor skal man også huske på, at det i andre områder står væsentligt anderledes – og bedre – til. Det gælder blandt andet danskerfavoritterne; Andalusien, De Baleariske Øer med blandt andet Mallorca samt De Kanariske Øer. Sidstnævnte er i øvrigt gået ekstra langt for at sikre trygge og raske gæster. De har blandt andet investeret en stor sum penge i en sundhedsforsikring, der bliver gratis for turister og andre rejsende.
Ønske: En nuanceret rejsevejledning, der afspejler virkeligheden
Så hvorfor skære alle områder over én kam? Hvorfor fraråde unødvendige rejser til hele Spanien? Det er unødvendigt, misvisende og vildledende for de rejsehungrende danskere, der ellers ser tryghed i at drage mod den spanske sol og strand – helt som de plejer.
Derfor ønsker vi – ligesom den samlede danske rejsebranche – en nuanceret rejsevejledning, der afspejler virkeligheden; en rejsevejledning der er opdelt i regioner.
Indfør samme model som Danmark har med Sverige. Det har tilsyneladende været naturligt for de danske myndigheder at inddele rejseanbefalingerne i regioner, når det gælder nabolandet Sverige. Også nationalt indfører man særlige restriktioner i mindre områder som Silkeborg og Aarhus.
Men når det kommer til Spanien, et land, der er hele 12 gange større end Danmark, så betragtes det åbenbart som én stor masse. Hvorfor bliver landene ikke behandlet lige? Hvorfor kan vi ikke se lidt mere nuanceret på det ganske spanske?
Vi står i en global, humanitær krise, som de færreste af os havde kunnet forestille os for bare et år tilbage. Men lige nu fastholder restriktionerne os i en økonomisk krise, der ikke alene straffer det spanske ferieland og den danske turistindustri i form af flyselskaber, lufthavne, rejsebureauer, arrangører, hoteller og andre i branchen, men som også – unødigt – holder danskerne fra deres foretrukne feriedestinationer.
Spanien har selvsagt mistet indtægter i den forbindelser, og det er umådeligt skræmmende for et land, hvis økonomi i store dele er dybt afhængigt af netop turismen.
Et land, der normalt er europæernes feriedestination numero uno, og som trofast har sikret de hårdtarbejdende, danske familier et naturligt skud d-vitamin og gode stunder i et nødvendigt frirum fra en ellers presset hverdag.
93 procent færre danskere i Spanien
Alene i de spanske ankomsthaller er antallet af danskere faldet med i gennemsnit 93 procent i månederne april til august.
Tallet er voldsomt, og det resulterer naturligvis også i øde gader, lukkede restauranter og arbejdsløse, der har mistet det levebrød, de har knoklet for hele deres liv.
De Kanariske Øer, der ellers må siges at være populært og velbesøgt, bløder, og de bløder unødvendigt meget, fordi de danske myndigheders rejserestriktioner er upræcise. Restriktionerne gør stor skade, hvis vi ikke snart igen får besøg af vores danske gæster, som vi historisk set har haft en fantastisk relation til, og som hvert år fylder vores varme kyster og øer med liv og glade dage.
Derfor er vores appel klar: Lad os nu samarbejde i EU om på forsvarlig vis at sikre en af unionens absolutte pejlemærker; nemlig den frie bevægelighed mellem landene i Europa.
Det vigtigste er at løse sundhedskrisen, og det står over alle interesser, men lad os gøre det rationelt og koordineret.
Vi har al den fornødne data om smittetryk, så vi kan give regionale anbefalinger, der afspejler den reelle smitterisiko, ligesom man gør det her i Danmark og med naboerne mod nord.
I krisetider må vi stå sammen og arbejde med – og ikke mod – hinanden. Så lad os undgå unødvendige, unuancerede rejserestriktioner, der knuser feriedrømme samt giver benspænd og økonomisk hovedpine for fuldstændigt sikre rejsedestinationer.
For i sidste ende handler det om, at vi holder afstand, spritter af, bærer maske og begrænser hvor mange vi er sammen. Og det gælder uanset, om vi er på Tenerife eller i Tønder, på Gran Canaria eller i Gudhjem.
Relaterede emner:
Brancheforening: Snart slut med at rejse på solferie