Delta-varianten af coronavirussen er årsag til, at USA udskyder planer om at genåbne for udenlandske turister. Arkivfoto fra Monument Valley i Arizona: Henrik Baumgarten.

USA beholder døren lukket for udenlandske turister

USA genåbner ikke foreløbig for udenlandske turister, oplyser Det Hvide Hus. USA er i normale rejseår det største oversøiske rejseland for danskerne. Canada genåbner for færdigvaccinerede.

Mens de nordlige naboer, Canada, har meddelt, at de 7. september genåbner for færdigvaccinerede turister fra resten af verden, er der ingen udsigt til samme positive melding fra USA.

USA’s præsident, Joe Biden, sagde i midten af denne måned, at der snart ville komme en melding fra USA, om hvorvidt landet vil genåbne for udenlandske turister.

Og den melding kom mandag aften dansk tid. Her sagde pressechefen i Det Hvide Hus, Jen Psaki, ifølge flere amerikanske medier, blandt andet USA Today, at USA fastholder sine nuværende stramme indrejserestriktioner. De betyder for eksempel, at nærmest ingen borgere fra EU- og Schengen-landene eller Storbritannien, færdigvaccinerede eller ej, kan komme ind i USA.

”Når man ser, hvor USA er i dag, med delta-varianten, vil vi af flere årsager på nuværende tidspunkt fastholde de gældende indrejserestriktioner,” sagde Jen Psaki og hun fortsatte:

”Den smittefarlige delta-variant spreder sig både her i USA og i resten af verden, og smitter navnlig de ikke-vaccinerede, og dette ser ud til at være tilfældet for de kommende uger.”

Delta-varianten udgør netop nu 83 procent af de smittede i USA, og varianten har på en uge fået antal af smittede til at stige med 171 procent i USA, mens antallet af døde er steget med 19 procent inden for den seneste uge, skriver USA Today.

Forgæves pres fra EU og flyselskaber
USA har haft skrappe indrejserestriktioner siden marts sidste år. EU har forgæves presset på for at få USA til at genåbne for færdigvaccinerede turister. Det samme har blandt andet amerikanske og europæiske flyselskaber og turistorganisationer.

Selv om Canada allerede fra 9. august genåbner sine grænser for færdigvaccinerede amerikanske statsborgere, har USA igen forleden forlænget lukningen af grænsen til Canada til nu den 21. august.

Under normale omstændigheder er USA største oversøiske rejseland for danskerne. I sidste normale rejseår, 2019, året før coronakrisen, havde USA 314.000 ankomster fra Danmark, der rejste til USA som turister, erhvervsrejsende, studerende og så videre.

Samtidig er amerikanske turister blandt de største oversøiske grupper i Danmark. I 2019 var der 744.000 amerikanske hotelovernatninger i Danmark, det tal blev kun overgået af turister Sverige, Norge og Tyskland, viser tal fra VisitDenmark.

Mange EU-lande, herunder Danmark, har åbnet for at færdigvaccinerede turister fra blandt andet USA og Canada kan rejse ind i blandt andet Danmark.

Relaterede artikler:

Canada genåbner for færdigvaccinerede turister

USA nærmere åbning for færdigvaccinerede turister

Danmark åbner for indrejse fra ikke-EU lande