USA har siden marts sidste år nærmest været lukket land for blandt andet udenlandske turister. Nu kan en opblødning være på vej for færdigvaccinerede fra Schengenlandene. Arkivfoto fra strand i Florida: Henrik Baumgarten.

USA nærmere åbning for færdigvaccinerede turister

EU og rejsebranchen i USA og Europa lobbyer USA for at genåbne for færdigvaccinerede europæiske turister. Nu siger præsident Biden, at der kommer en melding ”indenfor nogle dage.”

USA har som følge af coronakrisen siden marts sidste år været nærmest lukket land for turister og erhvervsrejsende fra blandt andet EU-landene.

Men med stadig flere færdigvaccinerede i såvel USA som EU- og Schengenlandene plus Storbritannien, stiger presset på de amerikanske myndigheder for at genåbne grænsen. Danmark er blandt de EU-lande som allerede tillader indrejse af færdigvaccinerede turister fra OECD-landene, herunder USA.

I går, torsdag, var den afgående tyske forbundskansler, Angela Merkel, på besøg hos præsident Joe Biden i Washington DC. Og i sine samtaler med præsident Biden bragte Angela Merkel blandt andet emnet op, om at USA skal genåbne for færdigvaccinerede turister.

President Joe Biden sagde på pressemøde torsdag, at USA kigger på, hvornår man kan lempe gældende restriktioner, der forhindrer hovedparten af udlændinge fra at rejse til USA fra store dele af Europa.

På pressemødet i Det Hvide Hus blev præsident Biden og kansler Merkel blandt andet spurgt om dette. Præsidenten svarede: ”Denne proces er i gang. Jeg forventer en melding på området indenfor de nærmeste dage. Jeg venter på at høre fra vores COVID-team.”

Nyhedsbureauet Reuters skriver, at de amerikanske sundhedsmyndigheder, der navnlig tager sig af dette område, CDC, Centers for Disease Control and Prevention, ønsker at flyselskaber skal kunne levere en sporingsmulighed til passagerer om, hvor de vil opholde sig i USA som en del af kravet til at lempe indrejsesanktioner. En fjernelse af USA’s indrejsesanktioner vil tidligst ske fra næste måned, siger amerikanske regeringskilder til Reuters.

Største oversøiske rejseland for danskere
Under normale omstændigheder er USA største oversøiske rejseland for danskerne. Sidste normale rejseår, 2019, året før coronakrisen, havde USA 314.000 ankomster fra Danmark, der rejste til USA som turister, erhvervsrejsende, studerende og så videre.

Samtidig er amerikanske turister blandt de største oversøiske grupper i Danmark. I 2019 var der 744.000 amerikanske hotelovernatninger i Danmark, det tal blev kun overgået af turister Sverige, Norge og Tyskland, viser tal fra VisitDenmark.

Nyhedsbureauet Bloomberg skriver, at europæiske regeringer er stadig mere frustrerede over, at USA’s sundhedsmyndigheder fastholder indrejseforbuddet. Det skader blandt andet europæisk incomingturisme, salg af flybilletter hos flyselskaber, salg af pakkerejser hos rejsebureauer og så videre.

Også flyselskaber i såvel USA som Europa moser på for at få USA til at åbne for flere turister fra Europa.

”Vi har lobbyet i månedsvis for mere åbning mellem USA og Storbritannien og mellem USA og EU-landene. Færdigvaccinerede amerikanske kan rejse til Europa, og det gør de. Det er uheldigt, at vi ikke kan flyve færdigvaccinerede EU-turister til USA,” sagde Ed Bastian, koncernchef for et af USA og verdens største flyselskaber, Delta Air Lines, tirsdag i denne uge.

Relaterede artikler:

Danske turister må fortsat vente på USA

Danmark åbner for indrejse fra ikke-EU lande

”Phuket er klar til færdigvaccinerede turister”

New York får snart sit eget Legoland

56 mio. turismeovernatninger i Danmark sidste år