I sidste regnskabsår transporterede Amtrak-togene i snit 63.000 passagerer hver dag. Her er det Ashland-stationen syd for Washington DC. Pressefoto: Amtrak.

USA’s statsbaner fortsætter stærk passagervækst

I regnskabsåret 2021-22 havde Amtrak, USA’s jernbaner på intercity-ruterne, 22,9 millioner togpassagerer. En stigning i millionklassen, men stadig efter rekorden i 2019 på 32,5 millioner.

Statsejede Amtraks intercity-toglinjer betjener over 500 stationer i 46 af USA’s delstater med mere end 300 daglige afgange.

I sidste regnskabsår, der sluttede med udgangen af september, havde Amtrak 22,9 millioner passagerer.

Det var en stigning på 89 procent efter coronakrisen på 10,8 millioner passagerer fra forrige regnskabsår, men stadig efter passagerrekorden i 2019, året før coronakrisen, på 32,5 millioner togpassagerer.

Det skriver Amtrak i en pressemeddelelse. Som følge af flere passagerer, steg Amtraks omsætning i seneste regnskabsår 48 procent. Men det blev stadig til et underskud i sidste regnskabsår på 885 millioner dollars, cirka 6,2 milliarder kroner. En forbedring på knap 20 procent i forhold til forrige regnskabsår.

”Vi kan se stigningerne komme. Vi er forbi den håbløshed, vi havde under pandemien. Der er en helt ny interesse for togrejser,” siger Amtraks koncernchef, Roger Harris.

Pendlerpassagerer og turister
På den anden side af coronakrisen har Amtrak ekspanderet trafikprogrammet.

Stigningerne i passagertallene i den stærkt trafikerede Nordøst Korridor – fra Boston via New York og Philadelphia til Washington DC – er nu over 90 procent af kapaciteten før coronakrisen. Korridoren havde sidste år over ni millioner af Amtraks i alt 22,9 millioner passagerer.

Under coronakrisen faldt passagertallet hos Amtrak op til 97 procent på nogle af selskabets ruter og Amtrak måtte have milliardtilskud fra USA’s regering.

I det igangværende regnskabsår forventer Amtrak at komme tilbage til 90 procent af passagertallet fra før coronakrisen.

I alt betjener Amtrak-togene 46 af USA’s ”nedre delstater”, de to uden Amtrak-ruter er South Dakota og Wyoming. Mens de to delstater udenfor de 48 delstater er Alaska og Hawaii. Hertil kommer Amtrak-ruter til ni byer i Canada. Samlet ruller Amtrak-togene over 34.000 kilometer togspor.

 

Relaterede artikler:

Dansk rejsebureau øger antal rejsemål med tog

Her er verdens 10 hurtigste tog

Boom i ferierejser hos USA’s jernbaner