Kato Daratso på Kreta. (Foto: Tripmondo)

Velkommen på ferie i rottereden på Kreta

KLUMME: Der bør være situationer og hændelser, hvor der ingen undskyldninger er mulige. Når man byder velkommen til hele familien i et værelse fyldt med rotter, kan man næppe kompensere nok.

Nogle få dage før jul samledes Pakkerejse-Ankenævnets medlemmer om endnu en af en række sager fra sommerens høst, der endte med den mest besynderlige kendelse jeg har set i mange år. Og jeg har set rigtig mange.

En familie på fem voksne og to børn købte en rejse til Kreta en uge i august hos Bravo Tours for at fejre stamfaderens 60 års fødselsdag. Samlet pris 46.011 kroner. Alt skulle være i skønneste orden. Nu var det bare i august, og så ved man, at det er højsæson, og grækerne selv holder ferie. Det betyder ofte, at værelseskapaciteten udnyttes til det yderste. Og på det ellers populære lejlighedshotel i Kato Daratso på Kreta gik det rent galt. 

Rotter i gardiner og på borde
Således skriver fødselaren i en klage til Ankenævnet:

”Vi kom til hotellet sidst på aftenen og fik anvist vores værelse/bungalow. Det var en ren rotterede. Rotterne kravlede på vægge i gardiner og på borde, over alt i hele værelset.

Piccoloen med bagagen blev også chokeret over synet, skyndte sig ud og ringede til receptionen. Vi ville bare hjem. Allerede her var vores ferie ødelagt, inden den overhovedet var begyndt.

Vi blev anvist et andet værelse, men kunne ikke finde ro eller sove på det nye værelse, fordi oplevelsen sad dybt i os. Vi ville være et hundrede procent sikre på, at der ikke var rotter i det nye værelse.  Nattesøvnen blev flere gange forstyrret af, at vi fornemmede, der var noget på værelset.”

Rottefælder i hele hotelområdet
Senere skriver klageren: ” Rejsens formål var baseret på en god oplevelse og afslapning sammen med børn og børnebørn. Vi havde alle svært ved at spise på hotellet samt at finde ro i frygt for tilsvarende oplevelser af rotter andre steder på hotellet.”

”Dagen efter blev vi kontaktet af hoteldirektøren, som trak os med ind på kontoret. Hun beklagede og undskyldte, at værelset var en rotterede, og vi selv konstaterede rottehuller rundt i jorden rundt omkring hele bungalowen.”

Her er det så, at klageren svækker sin sag. Der blev stillet rottefælder op over hele hotelområdet, men familien valgte at gå stille med sagen for ikke at skabe panik blandt andet for mange danske gæster.

”Vi valgte at gå stille med dørene for, at andre gæster ikke skulle få ødelagt deres ferie. Havde vi grebet det anderledes an, havde vi straks søgt om flytning til et andet hotel og bedt om godtgørelse på stedet.” (Det havde de fleste andre nok gjort, red.)

7.000 kroner i erstatning
I et forklarende brev skriver Bravo Tours ifølge sagens akter: ”To personer skulle bo i en 1-værelses lejlighed, men fik anvist en lejlighed, som desværre ikke have været i brug i et stykke tid. Da de åbnede døren, så de flere rotter i rummet. Parret fik straks anvist en anden lejlighed. Receptionen undskyldte mange gange. Hotellet er et kompleks, som vi har samarbejdet med i flere år med mange gæster, og vi har aldrig oplevet rotter på hotellets område.

Ligesom alle vore øvrige hoteller inspiceres hotellet af lokale veterinære myndigheder, og det har aldrig givet anledning til påtale. Vi har stor forståelse for familiens væmmelse ved at se rotter i lejligheden. Vi har derfor givet familien en kompensation på 7.000 kroner. (Familien kræver fuld kompensation).

Ankenævnets medlemmer har vistnok aldrig haft rotter på loftet eller inden for dørene i medlemmernes respektive hjem. Undskyldningen fra hotellets side med, at der omgående blev sørget for skadedyrsbekæmpelse, og  derefter var skaden afhjulpet på tilfredsstilende vis, holder ikke. Rotter er ikke noget man slipper af med på en dag eller to.

Jeg forstår ikke, hvordan hotel, græsk agent (som har ansvaret sammen med hotellet over for Bravo Tours) kan slippe så billigt. Hotellet kunne let være blevet tømt for gæster i flere dage, måske uger, hvis omfanget var kendt udenfor en lille kreds.

Julehumør eller fejlvurdering
Nu havner den så i Pakkerejse-Ankenævnet, som må være kommet i julehumør (der var fire dage til juleaften), da man afviste erstatningssagen i stedet for hurtigst muligt have dømt fuld kompensation. Mage til sjusk med rengøring og kontrol med de enkelte værelser, skal man lede længe efter.

Ankenævnet fastslog: ”Da hotelpersonalet anviste klageren en ny lejlighed, finder nævnet, at afhjælpningen er sket inden rimelig tid, og klagen tages ikke til følge.”

Det havde måske været klogt af Bravo Tours at sende klageren en rigtig stor julegave, og derefter sende regningen til Kreta. Det kunne have kostet hotellet et langt større tab.

Sponsoreret link:
Har du været på Kreta før? – Eller skal du afsted for første gang? Uanset hvad, så kan du få hjælp til valg af badebyer på Kreta i guiden, som du finder på Travelmarket.dk.