Venedig indfører næste år turistskat for endagsturister – overtrædelser straffes med bøder. Arkivfoto fra Wikipedia: Peter K. Burian.

Venedig klar med datoer for turistskat

I foreløbig 29 weekenddage mellem april og juli næste år bliver der en turistskat på fem euro for endagsturister til Venedig. Hotelgæster skal også registrere sig, men ikke betale turistskatten.

Venedig har typisk omkring 25 millioner årlige turister – og for at nedbringe tallet og reducere noget af masseturismen, indføres en afgift på fem euro for turister, der ikke overnatter i byen. Det har byrådet besluttet i den berømte by, der er på UNESCO’s verdensarvsliste.

I første omgang har byrådet fastsat 29 weekenddage fra sidst i april til midten af juli, hvor endagsturister over 14 år på forhånd skal registreres for at komme ind i Venedigs bykerne, skriver CNN. Datoerne for resten af året er endnu ikke offentliggjort.

Afgiften skal betales af alle endagsturister, der ikke har en hotelreservation for en overnatning eller kommer ind under undtagelserne. Adgangsskatten gælder for ankomster til Venedig mellem klokken 8.30 om morgenen og til klokken 16 om eftermiddag.

Turistskatten opkræves via en onlineplatform; den åbner 16. januar og udleverer en QR-kodet ”billet.” Afgiften kan også betales via selvbetjeningskiosker ved indgangene til byen, i byens lufthavn, hovedbanegård, primære busstation og andre trafikknudepunkter.

Overnattende turister, for eksempel hotelgæster, skal også registrere sig for at få en QR-kode, men skal ikke betale fordi de overnatter i Venedig. I den forbindelse betaler de en hotelskat – det ventes, at hoteller i Venedigs bykerne kan udlevere en QR-kode til overnattende gæster. Fritaget er blandt andet også personer, der arbejder, studerer eller bor i Venedig.

Bøder op til 2.250 kroner
Bystyret i Venedig siger, at turistskatten ikke indføres som en pengemaskine, men for at anspore endagsturister til at finde andre besøgsdage end weekenderne.

Nogle af indtægterne fra turistskatten skal være med til at finansiere myndighedernes Smart Control Room, der ved hjælp af blandt andet mobiltelefonteknologi og videoovervågning (CCTV – Closed Circuit TeleVision) registrerer antal personer i byens centrum.

Finder politiet endagsturister uden en gyldig billet til den pågældende dag, kan der opkræves bøder på mellem 50 euro (375 kroner) og op til 300 euro (2.250 kroner) per person.

Venedigs borgmester, Luigi Brugnaro, sagde ved vedtagelsen denne uge af turistskatten: ”Dette er første skridt på en vej til at regulere antallet af endagsturister og give mindre belastning af bykernen. Venedig er første by i verden til at indføre denne slags afgift og mange andre byer (med udfordringer som følge af masseturisme), vil sikkert følge i vores fodspor.”

Borgmesteren forudså, at der nok skal vise sig fejl i forbindelse med det kommende opkrævningssystem, men så må vi rette disse, sagde han.

 

Relaterede artikler:

Venedig vil opkræve entre for dagsturister

Disse lande og rejsebyer opkræver turistskatter

Turister sætter navn på Europas bedste og værste kystbyer