Venedig ønsker færre endagsturister. Derfor indføres fra i år en turistskat på 29 dage i løbet af året. Håbet er, at turisterne vil komme på andre dage. Wikipediafoto: Peter K. Burian.

Venedig: Store bøder til endagsturister uden billet

For at begrænse overturismen får Venedig fra sidst i denne måned en turistskat på fem euro for endagsturister. En besøgende uden den krævede adgangsbillet får bøder på op til 300 euro.

Venedig, der er på UNESCO’s verdensarvsliste, havde i årene op til pandemien årligt mellem 25 og 30 millioner turister. Det var alt for mange, lød meldingen fra mange af byens borgere og de lokale myndigheder, Comune di Venezia.

Derfor indfører Venedig nu en turistskat, Access Fee, på fem euro for endagsturister, foreløbig 29 dage i år, i tidsrummet fra 8.30 morgenen og til klokken 16 om eftermiddagen. Undtaget er blandt andet turister, der overnatter i byen, Venedigs borgere og medarbejdere med job i Venedig, for eksempel på hoteller og restauranter. Det skriver Euronews.

Ved en pressebriefing forleden sagde Venedigs borgmester, Luigi Brugnaro, at endagsturister som byens politi antræffer uden en adgangsbillet på papir eller som QR-kode, vil få en bøde på mellem 50 og 300 euro, cirka 375-2.250 kroner.

Hvilke dage, der kræves endagsbillet, kan ses via denne hjemmeside, der findes på fem sprog, og hvor afgiften også skal betales. Afgiften kan også betales via selvbetjeningskiosker ved indgangene til byen, i byens lufthavn, hovedbanegård, primære busstation og andre trafikknudepunkter. Når afgiften er betalt, får den besøgende en QR-kode til brug ved indgangene til byen.

Premiere den 25. april
De 29 udvalgte dage i år, hvor Venedig vil opkræve turistskatten, starter den 25. april, hvor der er en italiensk feriedag. Der er, foreløbig, ikke sat nogen øvre grænse for, hvor mange endagsbilletter der kan udstedes.

For også at begrænse overturisme i Venedig, indførte byen for et par år siden forbud mod store krydstogtskibe; de skal herefter bruge en industrihavn i nærheden – i 2019, året før pandemien, havde Venedig 1,6 millioner krydstogtgæster.

Det er ikke blevet oplyst, hvor mange endagsturister, Venedig håber at slippe for med indførelsen af turistskatten. Men i runde tal regnes fire ud af fem besøgende turister blot at være endags-turister, altså 80 procent.

Men det er håbet, at turistskatten på de 29 dage vil afholde nogle endagsturister fra at besøge byen på netop de 29 dage – og dermed mindske mængden af turister i bykernen.

Afgiften til Venedig skal være med til at opretholde byens charme og ægthed – uden at turisterne også selv føler, at bykernen er alt for overrendt af andre turister, oplyses det.

 

Relaterede artikler:

Hæver turistskat: Her skal besøgende betale

Krydstogtkoncern dropper anløb i Venedig

Venedig klar med betalingshjemmeside for turister