Vandretur i Stockholms skærgård. (Foto: Lars Sjöqvist | Visit Sweden | PR)

Verdenskongres om bæredygtig turisme til Sverige

Udviklingen og ambitionerne i turismens grønne omstilling har medvirket til, at Sverige er blevet udpeget som kommende værtsland for Global Sustainable Tourism Councils verdenskongres.

Fra den 23. til og med den 25. april i 2024 vil der blive afviklet en verdenskongres i den svenske hovedstad Stockholm, hvor omdrejningspunktet vil være bæredygtig turisme. Kongressen finder sted i regi af organisationen Global Sustainable Tourism Council (GSTC), som FN er en af initiativtagerne til.

Ifølge Visit Sweden er det skandinaviske land blevet valgt til at afholde kongressen, da man her i flere år har arbejdet målrettet med bæredygtighed samt at flere destinationer i landet allerede er i gang med eller nærer et ønske om at tilrette driften efter GSTCs retningslinjer for bæredygtighed.

I tillæg hertil har den svenske turismebranche et mål om både at skabe vækst i antallet af turister frem mod 2030, men det må ikke ske på bekostning af branchens fokus på bæredygtighed, der ligeledes skal højnes i de kommende i de kommende otte år.

Skal øge tempoet i den grønne omstilling
På verdenskongressen vil både nationale og internationale aktører fra branchen deltage, og håbet er, at den vil fungere som en motor, der kan sætte endnu mere skub på den grønne omstilling i Sverige både før, under og efter arrangementet. Det fortæller Susanne Andersson, der er administrerende direktør for Visit Sweden.

”Dette giver os muligheden for, at vi sammen med det svenske erhvervsliv, kan fortsætte det arbejde, der er i gang, sådan, at vi kan skabe en langsigtet udvikling i både bæredygtighedsgraden og konkurrenceevnen. Verdenskongressen er en mulighed for, at Sverige kan fremvise den udvikling til resten af verden.”

De hidtidige initiativer har blandt andet betydet, at Gøteborg for nyligt er blevet kåret som den mest bæredygtige destination for sjette år i træk af organisationen Global Destination Sustainability Movement, ligesom Stockholm er blevet udråbt til at være verdens mest bæredygtige by i år af forsknings- og analyseafdelingen bag nyhedsmagasinet The Economist.

Kilde til erfaringsudveksling og videreudvikling
Håbet er, at kongressen kan fungere som inspiration for deltagerne, der får mulighed for at udveksle erfaringer om initiativer til at højne bæredygtigheden, få idéer til at udvikle Sverige yderligere som turistland og hylde de virksomheder og destinationer, der allerede arbejder målrettet med bæredygtighed.

”GSTC har defineret rammerne for at arbejde systematisk med at udvikle destinationer i en mere bæredygtig retning, og derfor vil kongressen forhåbentligt fungere som inspiration til, at endnu flere folk begynder at arbejde struktureret med området i praksis, medvirke til øge konkurrenceevnen samt bidrage til Sveriges overordnede og langsigtede mål,” siger bæredygtighedschef Linda Mannerby fra Visit Sweden.

Det bliver interessenter i Visit Sweden, Vækststyrelsen (en afdeling under Erhvervsministeriet i Sverige, red.), Visit Stockholm samt Kungliga Djurgården som sammen med Global Sustainable Tourism Council vil stå for afviklingen af kongressen samt en del af de oplæg og aktiviteter, der skal tjene som inspiration for de andre deltagere.


Relaterede artikler:

Seks danske byer blandt verdens mest bæredygtige

Dansk turisme skal prioritere bæredygtighed

Turismeaktører kan få hjælp til mere bæredygtighed