Ishockey i Jyske Bank Boxen. Foto: iihl.com

Vi har brug for store events i Danmark

Store sportsbegivenheder, koncerter og teateroplevelser er med til at sætte kolorit på tilværelsen og skabe øget opmærksomhed, som nu i Danmark med start i denne uge VM i ishockey, og i aftes Caroline Wozniacki i Parken.

Der er dag solgt flere end 300.000 billetter til VM i ishockey, der starter på fredag i Herning og København. Det er mere end dobbelt så mange som til VM i håndbold, siger direktør i Sport og Event Lars Lundov.

I aftes var der cirka 12.000 i Parken til en opvisningskamp (ja, virkeligt, der stod intet på spil) mellem Caroline Wozniacki og Venus Williams, og forude venter måske en start på Tour de France i København og et Formel 1-løb i byens gader. Det sidste tror jeg nu ikke på.

Bemærkelsesværdigt, hvordan store events kan få folk op af stolene og TV-sofaen. Ganske vist er 30 til 35 procent af de 300.000 til ishockey fra udlandet, og det skal vi være glade for, men det er dog immervæk mange danskere i et land med bare 25 skøjtehaller. Der er flere ishockeydommere i Canada end der er spillere i Danmark, og der er flere skøjtehaller i Skåne, end vi har i hele landet. Og så alligevel.

Da jeg i 15 år var formand for dansk ishockey, måtte jeg ofte ty til et udsagn om ”at i Aalborg og Herning samt Rungsted og Rødovre står de små drenge i kø fra tidligt lørdag morgen for at komme til træning. I Vejle og Fredericia tror de en puck er en knallert.”

Næppe Formel 1 i København
Måske ved de bedre om et par uger, og det gør BT`s mildt sagt meget entusiastiske Formel 1-skribent, Peter Nygaard, måske også. Han skrev i lørdags: ”Med al respekt, glem alt om ishockey, Kulturby 96, Tour de France start eller Melodi Grand Prix – et Formel 1-løb i Københavns gader bliver den største kulturbegivenhed nogensinde.”

Så er det bare ærgerligt, at den aldrig bliver til noget. Både på grund af miljøhensyn og på grund af manglende økonomi. Vi skal lige bruge mindst en halv milliard kroner i tilskud fra staten, plus noget tilsvarende fra kommune og private sponsorer.

Forhenværende minister Helge Sander kan vi takke for meget. Lige fra ungdoms-event i Herning i sin tid til professionel fodbold i Danmark efter hans og Harald Nielsens opskrift. Men Formel 1 tror jeg ikke på.

Sport er mere end big business
I enn klumme skrev Berlingskes Jens Chr. Hansen blandt andet i går om Caroline Wozniackis kamp i Parken:

”Der sidder omkring 12.000 tilskuere i Parken for at nyde showet. Resultatet er bedøvende ligegyldigt, der er tale om en fejring. Business kendisser en masse vil kredse om tenniscourten. Det er en perfekt lejlighed for VIP- arrangementer. Sport er ikke bare big business i sig selv. Stjernenavne er også guld værd for erhvervslivet.”

Vi har brug for store events i dansk turisme, hvad enten det er i business eller fan grupper . Og her er sporten leveringsdygtig. Der kommer også mange VIP´er til Danmark i de kommende to uger. Det plejer der i hvert fald, når der er VM i ishockey. Borgmestre og ministre samt erhvervs-sponsorer fra mange lande.

Måske Putin kommer forbi
Skulle vi få en finale med Sverige som deltager i Royal Arena 20.maj koger det hele over. Og bliver det andet hold Rusland, er selveste Putin dukket op ved flere lejligheder. Mig bekendt har han dog ikke rørt på sig endnu, men vi er jo heller ikke begyndt. Det får Rusland æren af i åbningsmatchen i Royal Arena på fredag eftermiddag mod Frankrig.

Derimod kommer præsident Donald Trump ikke. Heller ikke, hvis USA overraskende erobrer en finaleplads.

Han tror vistnok også, at en puck er en knallert.