Vigtig rejsemesse igen uden dansk deltagelse

world travel market rejsemesse london 2013REJSEMESSER: Turisterne svigter Danmark. Derfor er det svært at forstå, at hverken VisitDenmark eller Wonderful Copenhagen deltog på World Travel Market i London – en af verdens største rejsemesser.

Mens Danmark ikke deltog på WTM havde Sverige 20 deltagere på den Nordiske stand, Norge 14 og Finland og Island hver 18.

Stand By talte med flere repræsentanter fra den danske rejsebranche, der udtrykte undren over den manglende danske tilstedeværelse. Som den eneste forsvarer af de danske farver sad Peter Morell, direktør for Arctic Adventure, den største internationale operatør til Grønland, med sit omfattende Grønlandsprogram som sædvanlig ”alene” på den Nordiske stand.

Dette års WTM-messe overstrålede de forrige års med stigende besøgstal, fuldt hus med udstillere, 200 flere end sidste år, og farver og pragt.

Messens første dag, hvor udstillerne har inviteret dem, de gerne vil forhandle med, havde stigning på 12 pct. i forhold til sidste år. De følgende dage, hvor alle fra rejsebranchen kunne komme ind, havde en stigning på over seks procent i forhold til sidste år.

Omkring 50.000 repræsentanter fra verdens rejsebranche deltog i WTM for at styrke network, forhandle nye aftaler og fornemme trendudviklingen for det nye år. Der blev skønsmæssigt indgået aftaler til en samlet værdi af over to milliarder pund, det højeste beløb nogensinde.

På pressemøderne under WTM var stemningen forventningsfuld. Af en undersøgelse fra det engelske rejsemarked, der nok også kan benyttes som strømpil for den nordiske rejseindustri, fremgik det, at 89 pct. af udbyderne i England var optimistiske og 27 pct. af dem var endda meget optimistiske med hensyn til det kommende år. Grunden til optimismen var bl.a., at den globale økonomi så småt er i bedring og at arbejdsløsheden flere steder er faldende

I 2012 var det første gang, at antallet af globale rejser oversteg en milliard. I år 2013 forventes det, at dette tal vil blive overgået. United Nations World Tourism Organization forventer en samlet stigning på fire pct., da årets første seks måneder allerede havde over 500 mio. rejsende, en stigning på fem pct. i forhold til året før.

Og IATA forventer et kollektivt overskud for sine medlemmer blandt ruteflyselskaberne på 11,7 milliarder dollars sammenlignet med 7,4 milliarder sidste år. For det kommende år forventes den samlede luftfart at tjene omkring 16,4 milliarder dollars. Faldende brændstofpriser og det stigende antal af lavprisselskab, som normalt har en højere indtjening, var afgørende faktorer til den imponerende indtjening.

WTM’s populære ”speed dating møder”, der blev introduceret sidste år, var igen en stor succes med hundredvis af deltagere. Idéen går ud på, at interesserede købere anbringes i et stort lokale, og udstillerne kan så bevæge sig rundt mellem dem og skabe kontakter i en koncentreret periode. Hver kontakt må vare fem minutter – nok til at udveksle visitkort og afprøve, om der er base for et samarbejde, der så kan følges op senere.