Paskontrol i Københavns Lufthavn. (Foto: Henrik Baumgarten | PR)

Vil gøre det dyrere at rejse til Schengen-lande

Hvis et nyt forslag fra Europa-Kommissionen bliver vedtaget, vil det betyde, at prisen på et visum til de 27 lande i Schengen-samarbejdet fremover stiger med 12,5 procent.

Snart kan personer fra en række lande være nødsaget til at foretage et dybere greb i lommen, hvis de ønsker at rejse ind i et af de lande, der er en del af Schengen-samarbejdet, da Europa-Kommissionen har planer om at skrue prisen op.

Hvert tredje år revurderer Kommissionen prisen på det visum, som visse rejsende skal købe for at få adgang til de 27 Schengen-lande. Med det i hånden kan de efterfølgende opholde sig i op til 90 dage i landene enten som turister eller for at besøge derboende familiemedlemmer.

Det er blandt andet påkrævet for personer, hvis pas er udstedt af vigtige turismelande såsom Kina og Indien, men det gælder også for rejsende fra Sydamerika, Pakistan og Sri Lanka.

Visummet er derimod ikke nødvendigt for eksempelvis briter, canadiere, amerikanere eller australiere, da deres hjemlande er omfattet af en særskilt aftale med EU.

Stiger til 670 kroner
Ifølge Europa-Kommissionen er det blandt andet den stigende inflation, som har ført til, at man nu ønsker at hæve visumpriserne. Der er blevet fremsat i et forslag, som er i offentlig høring frem til den 1. marts. Herefter kan ændringen ske ret hurtigt.

Hvis forslaget bliver vedtaget i den nuværende form, vil det betyde, at prisen hæves med 12,5 procent. Det skriver Euronews Travel.

Det vil være lig med en stigning fra 80 euro (600 kroner) til 90 euro (670 kroner) for voksne, mens et visum til børn fremover vil koste 45 euro (335 kroner) i stedet for de nuværende 40 euro (300 kroner).

Ønsker ikke at hæve prisen på forlængelse
Derudover er der også lagt op til, at prisen for hæves for de lande, som man ikke mener gør tilstrækkeligt for at forhindre genindrejse af personer, som tidligere er blevet udvist fra medlemslande.

Denne pris kan stige fra 160 euro (1.200 kroner) til 180 euro (1.650 kroner) for voksne samt fra 120 euro (895 kroner) til 135 euro (1.000 kroner) for børn. Slutteligt ønsker man også at hæve det beløb, som eksterne bureauer kan kræve for et Schengen-visum. På dette område foreslås en stigning fra 40 euro (300 kroner) til 45 euro (335 kroner).

Europa-Kommissionen vil derimod ikke pille ved prisen for en visum-forlængelse. Det koster i dag 30 euro, hvilket svarer til 225 kroner, og sådan bør det fortsætte, lyder det i forslaget.

Den 31. marts i år træder atter to lande ind i samarbejdet, da Bulgarien og Rumænien efter denne dag også vil kræve visum for rejsende fra visse lande. Når de også er blevet medlem af Schengen-samarbejdet, vil det samlede antal lande dermed være på 29.


Relaterede artikler:

To nye lande på vej til Schengen-samarbejdet

Dansk pas blandt verdens tredjebedste

Kina ændrer visumkrav: 15 dages ophold uden visum