Megaprojektet Qiddiya Entertainment City udenfor Saudi-Arabiens hovedstad, Riyadh, og forventes fuldt udbygget at blive verdens største underholdningsby, 100 procent drevet af grøn energi. Blandt attraktionerne i Qiddiya bliver en kæmpe forlystelsespark. Illustration: Qiddiya Entertainment City.

Vil skabe verdens største underholdningsmekka

Saudi-Arabien investerer milliarder i Qiddiya Entertainment City, hvis masterplan er tegnet af danske Bjarke Ingels. Udenrigsministeriet har denne måned infomøde i København om projektet.

Saudi-Arabien vil have andre indtægtskilder og arbejdspladser end de olierelaterede. Blandt andet derfor har landet søsat reformprogrammet Vision 2030.

Det skal også være med til at tiltrække udenlandske ikke-muslimske turister, derfor har landet lempet visumreglerne for ikke-muslimske turister.

Vision 2030 betyder også, at landet skal have en bred vifte af underholdningstilbud til landets egne borgere, så de for eksempel ikke bruger deres penge hos naboerne i Dubai. Saudi-Arabien har en befolkning på over 30 millioner, 20 millioner er under 35 år.

Saudi Arabien har set Bahrain og De forenede Arabiske Emirater med blandt andet Dubai samt Egypten og Jordan haft succes med at tiltrække udenlandske turister.

Ifølge CNN håber Saudi-Arabien med sin seneste liberalisering med OK til ikke-muslimske turister også at tiltrække udenlandske investeringer til sin turistindustri samt øge indtægterne i sit bruttonationalprodukt fra turismen fra i dag tre procent til ti procent i år 2030. Saudi-Arabien håber i 2030 at have 100 millioner årlige turister og at de skaber en million arbejdspladser.

Investerer 60 milliarder i Qiddiya Entertainment City
En vigtig del, men bestemt ikke den eneste, i Vision 2030 er Qiddiya Entertainment City, en lille times kørsel fra hovedstaden Riyadh. Ved Qiddiya bygges i disse år et område på over 300 kvadratkilometer, i areal er det 3.000 gange større end Tivoli i København, over 2.000 gange større end Legoland i Billund eller det halve af hele Bornholm.

Qiddiya Entertainment City er en samlet investering på over 60 milliarder kroner. Og masterplanen er tegnet af den danske arkitekt Bjarke Ingels og hans tegnestue, BIG, Bjarke Ingels Group.

Qiddiya er opdelt i fem primære udviklingsområder, Resort Core, City Centre, Eco Core, Motion Core og the Golf and Residential Neighbourhood. I alt får området 300 faciliteter, herunder temaparker, vandlande, sports- og kulturcentre og meget mere.

Verdens største Six Flags-forlystelsespark
Blandt de mange underholdningstilbud i Qiddiya bliver verdens arealmæssigt største Six Flags-forlystelsespark. Six Flags er en amerikansk kæde af store forlystelsesparker. Første del af Six Flags i Qiddiya åbner i 2023 og forventes at få over 1,5 millioner årlige besøgende.

Når Qiddiya er fuldt udbygget i 2030 forventes det at området tiltrækker 17 millioner årlige besøgende til underholdningsdelen, 12 millioner til shopping-mulighederne og mindst to millioner årlige hotelovernatninger.

Koncernchef for Qiddiya-projektet, Michael Reininger, siger til nyhedsbureauet Reuters, at Saudi-Arabien er i gang med at tiltrække de bedste kræfter fra hele verden til i Qiddiya at skabe en ny og enestående underholdningsoplevelse.

Informerer danske investorer
Med i Qiddiya-projektet er også at tiltrække internationale investorer. Hovedparten af investeringerne kommer dog fra den statsejede saudiske Public Investment Fund (PIF).

For at informere mulige danske interessenter, har den danske ambassade i Riyadh 28. februar indbudt til et arrangement om Qiddiya Entertainment City.

Formålet med informationsmødet hos Udenrigsministeriet i København om Qiddiya er at udveksle information og ideer samt at etablere kontakt mellem danske virksomheder og relevante aktører fra Saudi-Arabien.

På mødet deltager blandt andet Michael Reininger, koncernchefen for netop Qiddiya Entertainment City.

Relaterede artikler:

Abu Dhabi åbner kæmpe forlystelsespark

153 danske turister vil til Saudi Arabien

Dubai skifter atter nordisk turist-repræsentant