Viborg tilslutter sig fra årsskiftet også destinationssamarbejdet under VisitAarhus’ paraply, der er på vej til at omfatte otte kommuner. Foto: VisitViborg.

VisitAarhus bliver endnu større

Fra årsskiftet træder også Viborg ind i turismesamarbejdet VisitAarhus, der har endnu to kommuner på vej. Dermed bliver det landets næststørste destinationsselskab.

Fokus for det kommende samarbejde mellem Viborg Kommune og VisitAarhus bliver blandt andet det historiske Viborg, outdoorturisme og tiltrækning af konferencegæster, hedder det i pressemeddelelse fra kommunen.

Viborg Byråd godkendte onsdag forslag til resultatkontrakt med VisitAarhus. Fra årsskiftet bliver Viborg Kommunes hidtidige turismeindsats dermed en del VisitAarhus’ fælles markedsføring af regionen som én samlet destination.

VisitAarhus er allerede turismeorganisation for Aarhus samt Destination Djursland (kommunerne Norddjurs og Syddjurs) og Silkeborg. Også fra årsskiftet tilslutter Skanderborg sig – ligeledes menes kommunerne Favrskov og Randers på vej ind i det gode selskab, sagde direktør for VisitAarhus, Pia Lange Christensen, for nylig til STANDBY.dk

Kommer også Favrskov og Randers med i VisitAarhus, vil det gøre VisitAarhus til Danmarks største destinationsselskab uden for hovedstadsområdet målt på både turismeomsætning og størrelse, sagde Pia Lange Christensen.

Skal levere vækst over landsgennemsnittet
Blandt målene for samarbejdet mellem Viborg Kommune og VisitAarhus er en årlig omsætningsstigning over den gennemsnitlige vækst på turismeområdet i Danmark, oplyser Viborg Kommune. 

Herfra siger borgmester Ulrik Wilbek: ”Den nye aftale skal bidrage til økonomisk vækst i Viborg Kommune. Når vi bruger skattekroner på turismefremme, er det selvfølgelig for at få flere gæster, der bruger penge på oplevelser, overnatninger, mad og shopping på Viborg-egnen. VisitAarhus vil arbejde for at trække flere turister til Viborg Kommune, og så er det op til vores lokale turismeaktører at sikre, at gæsterne bliver her længst muligt.”

Mange attraktioner i Viborg
Direktør i VisitAarhus, Pia Lange Christensen, siger:

”Ved at samle turismekræfterne får vi mere ud af investeringerne. Vi ser frem til at byde Viborg og de mange turismeaktører på egnen velkommen i fællesskabet. Viborg har mange gode overnatningssteder og oplevelser at tilbyde turisterne – blandt andet Domkirkekvarteret, De fem Halder (voldsteder med gamle borge, ruiner, belejringsanlæg og herregårde, red) og attraktioner som Mønsted Kalkgruber, Verdenskortet og Energimuseet.”

De kommercielle overnatninger i VisitAarhus’ nuværende dækningsområde vil med Viborg Kommunes indtræden være knap 4,3 millioner om året.

De otte kommuner, som fra 2020 kan blive en del af Visitaarhus, har – hvis også kommunerne Favrskov og Randers tilslutter sig – ifølge VisitAarhus en samlet turismeomsætning på 11,5 milliarder kroner. Det svarer til ni procent af den samlede turismeomsætning i Danmark og 53 procent af turismeomsætningen i hele Region Midtjylland.

Færre danske destinationsselskaber
Det kommende samarbejde mellem Viborg og VisitAarhus er led i det igangværende arbejde med at reducere de enkelte kommuner og regioners destinationsselskaber – eller turistkontorer – til større enheder.

Det sker på baggrund af Lov om Erhvervsfremme, der blev vedtaget i Folketinget i december sidste år. Loven siger, at inden udgangen af næste år skal antallet af destinationsselskaber i Danmark komprimeres fra de nuværende cirka 80 til 15-25 tværkommunale selskaber.

Destinationsselskaberne modtager årligt skønsmæssigt cirka 680 millioner årlige kroner fra statslige og kommunale midler. Men der er intet præcist tal for dette, sagde Jens Müller, formand for foreningen Danske Destinationer, for nylig til STANDBY.dk

Relaterede artikler:

VisitAarhus bliver næststørste destinationsselskab

Aalborg skal have ny turistdirektør

”Destinationsselskaber handler også om ledelsesansvar”