Voldsom strid mellem baltiske flyselskaber

Air Lituanica E170Nystartede Litauiske Air Lituanica og Estonian Air er kommet i alvorlig strid efter gensidige beskyldninger om ubetalt gæld.

Vilnius-baserede Air Lituanica gik på vingerne i juni i code share med Estonian Air, som bakkede starten op med en Embraer E170 og salgsaktiviteter. Men samarbejdet fik en brat afslutning den 27. november.

“Air Lituanica har gentagne gange undladt at imødekomme de krav om betaling til Estonian Air som det fremgår af vores aftale,” siger Estonian Airs CEO Jan Palmer. “Estonian Air har været nødt til at afslutte kontrakterne på grund af disse aftalebrud, som ikke er blevet rettet på trods af gentagne forhandlinger og løsningsforslag fra Estonian Air.”

Air Lituanicas CEO Erikas Zubrus bekræfter bruddet, men fastslår, at det er Estonian Air som reelt har brudt kontrakterne og skylder millioner i ubetalt gæld. Hn truer med ’ekstreme midler’, hvis ikke den tidligere partner betaler.

“Efter Estonian Airs ensidige stop for samarbejdet, skyldte Estonian Air os – Air Lituanica – 2,2 millioner dollar for passagerer, der allerede var transporteret, samt for indbetalte deposita”, siger Erikas Zubrus.

Under den oprindelige kontrakt skulle Estonians E170 flyve for Air Lituanica til slutningen af 2015 på ruterne fra Vilnius til Amsterdam og Berlin. Selskabets øvrige destinationer er Bruxelles, München og Prag.

Efter adskillelsen vil Estonian fortsat flyve Vilnius-Amsterdam frem til 13. december og Vilnius-Berlin til 6. januar, men selskabet har intet ønske om fortsat at betjene ruterne, siger Jan Palmer.

Air Lituanica vil fortsat flyve til Berlin, Bruxelles, München og Prag og har planer om at genåbne Vilnius-Amsterdam. Selskabet har også planer om en rute til Paris Charles de Gaulle fire gange ugentligt fra 14. februar.