Motorhavareret A380 hjemvendt til Paris

LUFTFART: En Airbus A380 fra Air France motorhaverede over Grønland i september og måtte sikkerhedslande i den canadiske by Goose Bay. Nu er megajumboen fløjet tilbage til basen i Paris.

Efter at have opholdt sig lidt over to måneder i den nordøstlige canadiske provins Labrador, er Air France-flyet med registrering F-HPJE fløjet hjem til den franske hovedstad.

Under en flyvning fra Paris Charles de Gaulle til Los Angeles den 30. september på rutenummer AF66 fik flyet et alvorligt motorhavari over den grønlandske vestkyst. Turbinebladene og det forreste motorskjold rev sig løs på yderste højre motor i 37.000 fods højde (11,3 kilometer, red.).

Flyet foretog en sikkerhedslanding på tre motorer i den canadiske lufthavn Goose Bay i det nordøstlige Canada. Der var 497 passagerer og 24 besætningsmedlemmer ombord.

Verdens største passagerfly har siden stået på jorden i Goose Bay. I først omgang overvejede man at anbringe en ’snydemotor’, så flyets vægt og balance ville være i orden på flyveturen hjem på kun tre motorer.

Der blev imidlertid ændret på planerne, for Air France fik hjælp af et Antonov 124M-fragtfly, som har leveret en helt ny motor af typen Engine Alliance GP7200 til Goose Bay. Motoren blev monteret og flyet gjort klar til at returnere til Europa.

Succesfuld flyvetur til Paris
I onsdags vendte det sikkert hjem til hovedbasen i Paris Charles de Gaulle. Ifølge data fra Flightradar24 tog den 4.260 kilometer lange flyvetur fire timer og 53 minutter. Der var afgang klokken 12.15 fra Goose Bay og ankomst klokken 22.09 i Paris. Flyet steg i første omgang til 37.000 fod for kort efter gå op i 41.000 fod (12,5 kilometer, red.). Air France har bekræftet, at flyet fløj hjem på alle fire motorer.

Selv om flyet med registrering F-HPJE ikke har været til rådighed hos Air France i over to måneder, har det ikke haft betydning for flyselskabets langdistanceruter. Air France opererer med i alt 11 fly af typen A380, og det forventes, at det hjemvendte fly er tilbage i normal drift fra januar 2018.

Alvorlige motorhavarier som det, Air France oplevede i september, er meget sjældne, og efterforskere er i fuld gang med at komme til bunds i sagen, så lignende hændelser kan undgås.

 

Relaterede artikler:

Beskadiget A380 fra Air France i trafik til januar

Air France dropper A380-ordrer

Air France får ny A380-destination