Hotellerne i de danske storbyer lider hårdt under seksdagesreglen. Den manglende efterspørgsel har blandt andet betydet, at flere hoteller står tomme. Det gælder også landets største hotel, AC Hotel Bella Sky Copenhagen med 811 værelser, der har stået tomt siden marts. Arkivpressefoto via Wonderful Copenhagen.

Vrede over ministre på ferie mens hotelbranchen kæmper

Der kom i weekenden flere hårde udfald fra turisterhvervet mod at ledende ministre holder lang sommerferie samtidig med at de fastholder seksdagesreglen, der skader hotelbranchen.

Danmark forlanger som eneste europæiske land, at udenlandske turister køber seks overnatninger før de må komme indenfor. Reglen, der ikke gælder forretningsrejsende, kan være overnatninger forskellige steder i Danmark.

Men seksdagesreglen er til store gene for blandt andet overnatningsbranchen. Så for at høre, hvad der skal til, før seksdagesreglen fjernes, sendte formand for Folketingets erhvervsudvalg, Anni Matthiesen fra Venstre, forleden skriftligt spørgsmål til justitsminister Nick Hækkerup.

Det officielle svar fra ministeren kom op til weekenden og lyder blandt andet: ”På grund af sommerferie (må) spørgsmålet forventes besvaret i løbet af august.”

At ledende ministre holder lang sommerferien under den formentlig største krise i dansk erhvervsliv siden Anden Verdenskrig udløste i weekenden en lang række vrede reaktioner på sociale medier.

Venstres fungerende politiske ordfører, Martin Geertsen, skrev: ”Hotel- og turistbranchen er i en kæmpe krise. Der er behov for, at en minister med nogle stjerner på skulderen kommer tilbage og får håndteret denne krise.”

Justitsministeriet er sommerlukket i uge 28, 29 og 30
Og Allan L. Agerholm, der i denne forbindelse er næstformand for brancheforeningen Horesta, der blandt andet repræsenterer hotel-, restaurations- og turismeerhvervet, skrev på Facebook:

”Det er fuldstændig ubegribeligt, at … en dansk Socialdemokratisk-regering kan opføre sig så arrogant og hensynsløst. Hotellerne bløder og den lovede kompensationspakke eksisterer ikke (endnu). Og så fiser hele banden bare afsted på ferie.”

Allan Agerholm uddybede overfor STANDBY.dk: ”Hotelbranchen er rystet og synes det er grotesk. Storbyhotellerne har en belægningsprocent på omkring 20, og turister fra de lande, der må rejse ind i Danmark fra Europa, har generelt et smitteniveau på niveau med eller under det danske.

Vi kunne forstå seksdagesreglen, hvis den var fælles for hele Europa, men Danmark er eneste land med denne regel. Og vi kunne forstå, hvis den var baseret på en sundhedsfagligt vurdering, men det er bekræftet, at det er den ikke.”

Han tilføjer: ”Selvom seksdagesreglen fjernes, vil det ikke vælte ikke med udenlandske turister. Men kunne vi nå op på bare 40-50 procent belægning i stedet for de nuværende 20, ville det begynde at ligne noget. Venstre kommer med en forespørgsel til justitsministeren om reglen og fik blandt andet at vide, at ministeriet er sommerlukket i uge 28, 29 og 30.”

”Hoteller i Storkøbenhavn er prisgivet”
Blandt de mange kommentarer til, at blandt andet justitsministeren holder sommerferie til august, skrev Peter Haaber, administrerende direktør for Zleep Hotels:

”At vente til august med at fjerne seksdagesreglen betyder, at mange konferencehoteller i Storkøbenhavn er endnu mere prisgivet. Det er en hånlig håndtering af vores branche – ikke mindst den Københavnske hotelindustri efterlades sønderskudt. Og det kan vi så takke en inkompetent politisk ledelse for. Der i øvrigt er gået på ferie.”

Mads Vestergaard Olesen, administrerende direktør for Strömma, der driver sightseeingbåde og busser i København, skrev blandt andet: ”Hvis det handler om ferie, så er det simpelthen så uforskammet.”

Claus Bødker, direktør for Cruise Copenhagen Network, kommenterede: ”Dette er virkelig en arrogant holdning, når samtlige hoteller i København kæmper for overlevelse.”

Regeringen skal pakke solcremen og badedyrene ned nu
Fra Carsten Baggers, administrerende direktør for Edelskov Bus, lød det: ”Hele møde- og eventindustrien er blevet efterladt uden hensyntagen til at vi med regeringens beslutninger er sat ud af spillet. Uden hjælp… August bliver en national økonomisk katastrofe, hvis der ikke skrides til handling nu. Regeringen skal pakke solcremen og badedyrene ned nu, starte ministerbilen og sætte kurs mod Christiansborg.”

Hanne Mikkelsen, ejer af og administrerende direktør for det store incomingbureau Nordic Tours, skrev: ”Så er det hjem fra ferie, Nick Hækkerup og (finansminister, red) Nicolai Wammen! I skal hjem og fjerne seksnættersreglen – nu!

I kan ikke lade hele turismeerhvervet og hotelbranchen i stikken, mens I selv nyder sommeren. Det er nu vi skal nå at redde lidt af årets udenlandske turisme i Danmark. Det er en hån mod tusindvis af virksomheder og arbejdspladser, at I vil se på det ”en gang i august,” lød det fra Hanne Mikkelsen.

Relaterede artikler:

85 procent færre overnatninger i Danmark i maj

Regeringens restriktioner koster turismen milliarder

Ekspert: Dansk 6-dages regel er ulovlig