Skuli Mogensen der i 2012 startede islandske Wow Air, som Icelandair nu overtager. Foto: Wow Air.

Wow Air-farvel betyder ikke meget for rejsebureauer

Icelandairs opkøb af det konkurrerende islandske Wow Air får ikke stor betydning for de passagerer, danske rejsebureauer sender til USA og Canada.

Konkurrencen mellem Icelandair og Wow Air har været hård for begge selskaber, der har omfattende milliontab – dette er formentlig medvirkende årsag til det kommende fornuftægteskab, hvor Icelandair overtager Wow Air.

For danske rejsebureauer har de to islandske flyselskaber primært betydning ved rejser til selve Island og ikke mindst Nordamerika. Icelandair har 18 USA-destinationer samt fem i Canada – nogle flyves hele året, andre er sæsonruter. Til sammenligning har Wow Air 10 destinationer i USA og to i Canada.

”At Wow Air bliver overtaget af Icelandair får ingen betydning for vores vedkommende. Vi bruger ikke Wow Air, mens vi er store kunder hos Icelandair. Men det vil glæde mig hvis købet bliver godkendt, det vil styrke islandsk luftfart, hvor Icelandair og Wow Air var ved at hive årene af hinanden,” siger salgs- og indkøbschef Jesper Ewald fra FDM Travel, Danmarks største rejsebureau for rejser til USA, til STANDBY.dk

Ifølge Jesper Ewald er de største flyselskaber på Nordamerika, navnlig USA, for FDM Travel udover Icelandair også Air France KLM, SAS med sine direkte USA-ruter fra Københavns Lufthavn, samt blandt andre British Airways og Lufthansa-gruppen.  

FDM Travel melder om ”god efterspørgsel” på USA – rejsebureauet forventer i år cirka 25.000 rejsende til USA.

Klogt af Icelandair
Heller ikke produkt- og marketingchef i USA Rejser, Christian Willumsen, ser noget stort tab ved at Icelandair overtager Wow Air.

”Vi har ikke på noget tidspunkt brugt Wow Air, men derimod Icelandair. Købet af Wow Air er et klogt træk fra Icelandair så de blandt andet kan få fjernet ruter, som begge selskaber flyver til – og dermed få frigjort fly til at åbne nye ruter,” siger Christian Willumsen til STANDBY.dk

USA Rejser, der i år forventer at sende 4.500 gæster til USA, benytter udover Icelandair blandt andet også Skyteam-partnerne Air France KLM og Delta Air Lines på USA, også fordi amerikanske Delta har et stort netværk i USA.

”Det gode ved Icelandair er at de flyver til en række nøglebyer på navnlig USA’s østkyst – og at de også kan tilbyde onward-forbindelser rundt i USA via deres samarbejde med JetBlue,” siger Christian Willumsen.

Over 7 millioner passagerer
Ved at Icelandair opkøber Wow Air vil det skabe et nyt og stærkere Icelandair med over syv millioner passagerer om året og over 60 fly, flest hos Icelandair.

Med 4,4 millioner passagerer sidste år er Icelandair klart større end Wow Air, der lettede første gang i 2012, og som sidste år nåede op på 2,8 millioner passagerer.

Relaterede artikler:

Kendt profil tilbage hos Icelandair i Skandinavien

Rejsebureauer er ansvarlig for underleverandører

500 millioner lavprissæder i Europa