100 millioner offentlige kroner skal blandt andet styrke markedsføringen af Danmark som rejsemål og hjælpe med at få genoprettet ”særligt vigtige flyruter” til ikke mindst Københavns Lufthavn. Arkivpressefoto: Københavns Lufthavn.

100 millioner kroner skal genstarte dansk turisme

Turismeerhvervet får via politisk aftale over 100 millioner kroner til initiativer, der i år skal styrke erhvervet i den internationale konkurrence. Der kommer mere markedsføring af Danmark som rejsemål.

De 100 millioner indgår i det forlig, der torsdag morgen blev præsenteret af regeringen og et flertal i Folketinget. I alt fordeles 485 millioner kroner på en lang række tiltag, der skal genstarte dansk eksport i forbindelse med coronakrisen.

HORESTA glæder sig over, at turisme- og oplevelseserhvervet har fået over hver femte af de afsatte kroner. Forud for de politiske forhandlinger er genstartsteams for otte eksportsektorer kommet med forslag til initiativer, blandt andet indenfor turisme- og oplevelsesøkonomien.

”Der er også brug for en særlig indsats over for vores erhverv. Vi er blevet ramt hårdest af alle og vil være i knæ i længere end mange andre eksporterhverv. Ikke kun på grund af manglende rejselyst, men også fordi vores erhverv er lammet af en lang række restriktioner,” siger Kirsten Munch, politisk direktør i HORESTA, i en pressemeddelelse fra brancheorganisationen.

Fokus på markedsføring og flyruter
Med bevillingen på over 100 millioner kroner bliver der sat ind med styrket markedsføring både i Danmark og Danmarks nærmarkeder.

Der bliver investeret i genetablering af særligt vigtige flyruter samt taget initiativ til lettere adgang for erhvervsrejsende, en genstart af hovedstadens turisme, en understøttelse af turismeinvesteringer uden for de større byer, et udvidet nordisk samarbejde på turismeområdet og udvikling af Norden og Østersøen som bæredygtig krydstogt-region.

Trods de mange nye initiativer efterlyser HORESTA fortsat en langsigtet plan.

”Det er svært for alvor at genstarte turisme- og oplevelseserhvervet i 2020, når virksomhederne fortsat er pålagt en flerhed af restriktioner, der grundlæggende forhindrer virksomhederne i at drive forretning. Der er brug for en meget større indsats, som kan give erhvervet mulighed for at arbejde sig ud af krisen og kompensere for de mange restriktioner, som erhvervet er underlagt,” siger Kirsten Munch og hun fortsætter:

”Vi har været igennem et forår, hvor erhvervet mistede en milliard kroner i omsætning om ugen. Dengang kunne hjælpepakker redde en del af økonomien. Nu er hjælpepakkerne stort set udfaset, mens restriktionerne stadig ligger tungt over erhvervet, og omsætningen er mere end halveret i en lang række virksomheder,” siger Kirsten Munch.

Hun peger blandt andet på, at en række europæiske lande har sænket momsen for en afgrænset periode for at styrke turisterhvervets konkurrencekraft.

Det har betydet, at Danmark med 25 procent har en momssats, som er langt højere end konkurrenternes. Den næsthøjeste momssats i EU er på 13 procent, mens langt de fleste lande ligger på mellem 5 og 10 procent, oplyser HORESTA.

Relaterede artikler:

Turismens genstartteam klar med anbefalinger

50 ord fra statsministeren om oplevelsesøkonomien

Hver femte har mistet sit job i hotelbranchen