Blandt årets mere specielle begivenheder indenfor luftfarten var, at Airbus gennemførte otte flystarter med en Airbus A350-1000, hvor flyets autopilot klarede de otte starter. I cockpittet sad dog to erfarne piloter klar til at tage over. Pressefoto: Airbus.

2020 blev et meget anderledes år for luftfarten

CNN har kigget på en række højdepunkter og usædvanlige hændelser indenfor luftfarten i året, der snart er omme.

CNN har i alt 12 punkter på sin liste, her er nogle af de mere specielle.

Alaskas Anchorage International-lufthavn var i april verdens travleste lufthavn. Stigningen i lufthavnen skyldtes dels et kæmpe fald på grund af coronakrisen i verdens lufthavne, men også en markant stigning af fragtflyvninger der havde behov for at mellemlande i Anchorage med medicinsk udstyr på flyvninger mellem blandt andet Asien og Europa.

Noget andet anderledes i år har været flyvninger til ”nowhere,” hvor for eksempel langrutefly fra Qantas i Australien fløj lange ture med start og landing i samme lufthavn, eksempelvis Sydney.

Ombord var passagerer, der savnede at flyve i tid, hvor mange flyvninger var aflyst på grund af coronakrisen. Også i blandt andet Thailand og Taiwan blev der tilbudt disse såkaldte nowhere-flyvninger.

Verdens længste flyrute blev lidt længere
Året har også budt på nogle af verdens længste flyvninger, blandt andet muliggjort af få passagerer.

Det franske flyselskab French Bee oplyste i maj, at en nonstop flyvning fra Tahiti i Fransk Polynesien til Paris var verdens længste indenrigsflyvning. En strækning på 16.100 kilometer med en Airbus A350.

I sidste måned genåbnede Singapore Airlines verdens længste flyrute, Singapore-New York, der samtidig blev fem kilometer længere. Flyvetiden på ruten i en Airbus A350-900 er næsten 19 timer. Mens flyselskabet frem til den midlertidige rutelukning 25. marts i år fløj til Newark-lufthavnen ved New York, flyves der nu i stedet til JFK-lufthavnen.

En mere markant ting i 2020 indenfor luftfarten var pensioneringen af mange langrutefly som Airbus A380 og Boeing B747. Nogle af langruteflyene blev dog omdannet til fragtfly for eksempelvis at flyve medicinske forsyninger verden over.

Autopiloten lettede
I januar i år oplyste Airbus, at flyfabrikken måneden forinden havde gennemført otte flystarter med en Airbus A350-1000 – det specielle var, at det var flyets autopilot, der havde stået for de otte starter.

I cockpittet sad dog to erfarne Airbus-piloter klar til at tage over, hvis teknikken svigtede ved starten fra lufthavnen i sydfranske Toulouse, hvor Airbus har sit hovedkvarter og største samlefabrik.

Og efter næsten ti års forsinkelse fik Berlin sidst i oktober endelig åbnet sin Berlin Brandenburg Airport Willy Brandt, der ligger i samme område som Schönefeld-lufthavnen.

Hele CNN’s gennemgang af højdepunkter for luftfarten i 2020 kan ses via dette link.

Relaterede artikler:

Lufthansa har sat sig tungt på ny Berlin-lufthavn

Verdens længste flyrute bliver endnu længere

Fløj til lukket lufthavn med to passagerer

Tusindvis af jumbojets skal flyve med coronavaccine

Flyselskab: Vi fløj verdens længste indenrigsflyvning

12 timers flyvninger til verdens ende og retur