Åbo udnævnt til kulturhovedstad 2011

Finlands kulturminister, Tanja Saarela, har netop udnævnt Åbo (på finsk Turku) til Europas kulturhovedstad 2011.

Den officielle udnævnelse foretages af Kulturministerrådet i Bruxelles i 2007. Foruden Åbo havde otte finske byer ansøgt om at blive udnævnt til kulturhovedstad, heriblandt Rovaniemi, Tammerfors og Vasa. I forbindelse med Åbos nye, eftertragtede titel skal det storstilede projekt, ”Åbo 2011”, stå for planlægningen op til kulturhovedstad-året.

Åbos operative budget for projektet ligger på 55 millioner euro, som skal anvendes mellem 2008 og 2011. Ifølge projektleder for ”Åbo 2011”, Suvi Innilä, skal Åbo som kulturhovedstad i 2011 fæstne hele Europas opmærksomhed på kultur i Østersøområdet.

Formålet med projektet er at styrke Åbo som en kulturel foregænger og initiativtager, men også at øge det kulturelle samarbejde på tværs af landegrænser.

Som følge af det store antal medlemslande i EU skal der hvert år frem til 2018 udnævnes to kulturhovedstæder. Foruden Åbo skal Estlands hovedstad Tallinn være kulturhovedstad i 2011. Så der er lagt op til, at Østersøområdet bliver forvandlet til hele Europas kulturelle centrum. Åbos historie går 777 år tilbage i tiden.

Den sydfinske by har en lang perlerække af nationalskatte og er kendt som ”den finske kulturs vugge”. Se også www.turkutouring.fi.

Skrevet af