Der kan altid blive noget at være bange for

Ejvind Olesen

Ejvind Olesen

SOMMERKLUMME: Terrorfrygten har grebet USA igen, og naturligvis går det først og fremmest ud over luftfarten. Skræmmer det eller beskytter det?

Af Ejvind Olesen

Der er nogen, som har det bedst, når det gør ondt et eller andet sted. Hypokondere kaldes de. Og så er der nogen, som helst skal have noget at være bange for. Hvis der ikke lige er noget aktuelt ved hånden, så opfinder de det.

Jeg ved ikke, hvor min barndoms helte i USA er blevet af. Tarzan, John Wayne og Superman, blandt mange andre. De var aldrig bange for noget som helst. Nu farer de, der skal beskytte os, sammen og udsteder det ene dekret efter det andet, blot der kommer en oplysning om nogle fantaster, som sidder i en kælder uden for London og forsøger at udvikle en væskebombe, som de aldrig blev færdig med (derfor væskeforbud i lufthavnene i dag).

Nu er den gal igen, fordi det rygtes, at terrororganisationer i Mellemøsten er på spil og er ved at have udviklet en bombe, som måske ikke kan spores af det nuværende sikkerhedsudstyr i lufthavnene. Måske kan den, måske ikke.

Derfor kom der ekstra sikkerhedsprocedure i større europæiske lufthavne op til weekenden for direkte fly til USA.  Indtil nu er 15 lufthavne udpeget i både Europa og Mellemøsten, for man må jo hellere være på den sikre side. Frygtens spøgelse er Al-Qaeda, som verdens stærkeste nation vel burde kunne holde i skak både og ude og hjemme uden at skræmme resten af verden.

Heathrow Lufthavn i London siges at være en af 15. København er formentlig ikke iblandt, men naturligvis kan lufthavnene ikke officielt sige, at de ikke er med. Det ville i sig selv være en invitation.

Siden 11/9 har frygten delvis lammet amerikanerne. Det bliver den nok ved med. Når jeg taler med mine mange amerikanske venner og andre kontakter er svaret altid ”I har jo heller ikke oplevet en 9/11.” Hertil svarer jeg: ”Vi har dog oplevet to verdenskrige”.

Og derfra skal vi så videre. Som chefen for Homeland Security Secretary, Jeh Johnsons sagde op til weekenden. ”Det er et resultat af en global trussel for at sikre flytrafikken.”

Tjah, sådan en trussel er der vel altid. Især hvis man er bare lidt bange.