London Heathrow var også sidste år Europas største lufthavn.

Forventer færre flypassagerer i år

Efter et meget flot 2017 forudser Airports Council International en gennemsnitlig afdæmpning af væksten i år hos de europæiske lufthavne.

Sidste år havde de europæiske lufthavne den største gennemsnitlige stigning i passagertallet siden 2004. Men væksten forventes at falde i år blandt andet som følge af stigende priser på flybrændstof, konsolideringer blandt flyselskaber og Storbritanniens kommende udtræden af EU. Sådan lyder i hvert fald vurderingen fra Airports Council International, ACI.

Sidste år så lufthavnene i Europa en gennemsnitlig vækst på 8,5 procent. ”Det bliver måske ikke meget bedre foreløbig, selv om vi forventer fortsat vækst i passagertallene de kommende måneder, så forudser vi også, at stigningstakten vil falde i løbet af året,” siger chef for ACI i Europa, Olivier Jankovec. Han henviser blandt andet til, at væksten i december sidste år dalede fem procent som følge af konkurserne hos airberlin og britiske Monarch, samt Ryanairs beslutning om at reducere sine flyvninger i en periode som følge af pilotmangel, skriver nyhedsbureauet Reuters.

”Økonomien i Europa er generelt god, men stigende priser på flybrændstof og uvisheden om hvad, der vil ske, når Storbritannien forlader EU, gør, at nogle flyselskaber vil have skarpere fokus på at fastholde eksisterende kapacitet og hvortil de åbner nye ruter,” lyder det fra ACI.

Heathrow er stadig størst
Blandt Europas fem største lufthavne så Amsterdam Schiphol sidste år den højeste vækst med 7,7 procent, mens Islands hovedlufthavn, Keflavik, blandt de mindre lufthavne oplevede en stigning på 28 procent – ikke mindst som følge af stadig flere flyvninger til Nordamerika og Europa med navnlig Icelandair og Wow Air.

I følge ACI var Europas fem største lufthavne sidste år: London Heathrow med 78 millioner passagerer, en stigning på tre procent i forhold til 2016, Paris de Gaulle havde 69,5 millioner (plus 5,4 procent), Amsterdam Schiphol havde 68,5 million og den nævnte vækst på 7,7 procent, fulgt af Frankfurt med 64,5 millioner (plus 6,1 procent) og Istanbul-Ataturk med 63,9 millioner passagerer sidste år, en fremgang på 5,9 procent i forhold til 2016.

Relaterede artikler:

Priser til flyselskaber og lufthavne

Ruter til over 40 USA-lufthavne fra Europa

78 nye flyselskaber oprettet i år