Tilfredshed med ny norsk pilot-aftale hos SAS

Arkivfoto fra SAS.

LUFTFART: Natten til torsdag kom en ny overenskomst mellem SAS og de ca. 550 piloter i Norge. Selskabet måtte dog i går aflyse 100 norske flyvninger, hvilket ramte omkring 10.000 passagerer. Formanden for SAS-piloterne i Danmark er glad for den nye norske aftale.

”Jeg har set hovedteksten i den norske aftale, men ikke alle detaljer. Den norske aftale er på niveau med de nye danske og svenske pilot-overenskomster. Jeg er glad for, at vores kolleger i Norge fik deres aftale på plads.”

Det siger formand for Dansk Pilotforening, René Arpe, til standby.dk – DPF organiserer ca. 390 af SAS omkring 470 piloter i Danmark – resten er bl.a. i den konkurrerende fagforening, Flyvebranchens Personale Union.

DPF indgik sidste uge ny 3-årig overenskomst med SAS. Den skal nu til afstemning – resultatet forventes inden en måned.

Havde SAS og de to norske pilotforeninger ikke fundet hinanden, ville SAS fra i går, torsdag, være ramt af en nærmest total pilotstrejke i Norge. SAS og de to norske pilotforeninger forhandlede de sidste dage i den norske forligsinstitution.

SAS havde forud for den mulige strejke i Norge aflyst omkring 100 norske flyvninger med ca. 10.000 passagerer frem til kl. 14 i går. Trafikken var normaliseret torsdag eftermiddag.

Den norske aftale for de 558 SAS-piloter omfatter bl.a. lønforhøjelse på niveau med det norske arbejdsmarked, samme diættakster som SAS-piloterne i Danmark og Sverige, jobsikkerhed, bl.a. skal nyansatte piloter ikke være på deltid, piloterne får mere indflydelse på arbejde i weekender og bedre erstatning ved tab af flycertifikat.

SAS-piloterne i Norge kan også se frem til at kunne afvikle hovedparten af deres ferie i skolernes sommerferie.