Afgørende dag for strejker og blokade

sas cockpit piloterONSDAGSKLUMME: I dag skal Arbejdsretten i København afgøre om danske fagforeninger lovligt kan blokere Ryanair, og inden midnat skal SAS have nået et forlig med sine svenske og norske piloter.

Af Ejvind Olesen

Spændingen er på højdepunktet både i København, Stockholm og Oslo i dag. Altsammen har det noget med luftfart at gøre. Stor betydning for forbrugerne og for rejsebranchen.

I København afsiger Arbejdsretten en kendelse i tvisten mellem Ryanair og danske fagforeninger. Muligvis er sagen undervejs blevet så kompliceret, at flertallet blandt de tre dommere vælger at udsætte beslutningen til efteråret. Det vil give en dejlig ro for de mange tusinde passagerer, som skal på sommerferie. Og det vil give en voldsom uro blandt de agerende fagforeninger i Københavns Lufthavn.

Omvendt har Ryanairs ledelse meddelt, at man omgående vil appellere til højere instans, hvis afgørelsen skulle gå dem imod. Og det gælder internationale domstole.

Ryanairs topfolk har for længst meddelt, at de ikke accepterer den danske model på det globale arbejdsmarked i EU.

I løbet af dagen og til midnat skal SAS-ledelsen i Stockholm prøve at finde et forlig med 300 svenske piloter, og det samme i Oslo for et lignende antal. Ca. halvdelen af piloterne er uden overenskomst, og for svenskerne er der afgivet strejkevarsel fra 21. maj til start 28. maj.

Kun i Danmark er der fred på den front. Det gælder alle danske piloter i SAS og alle i det nye datterselskab Cimber Air. Det vil få stor betydning for tilrettelæggelse af trafikken under en strejke.

Men der fortsat nogle timer til forhandling!